Image default
Groningen

Enkele honderden studenten in Groningen de dupe van DigiD fraude door corrupte ambtenaar

Regio – De Noordelijke Fraudekamer heeft op 3 april 2018 gevangenisstraffen van 18 tot 30 maanden opgelegd aan zes personen die deel uitmaakten van een criminele organisatie die in 2012 en 2013 op grote schaal toeslagenfraude heeft gepleegd.


Bij de fraude is misbruik gemaakt van de digitale identiteit (DigiD) van enkele honderden bewoners van studentenflats in Groningen. Via één van de daders, een belastingambtenaar, kon de organisatie beschikken over de persoonsgegevens van de studenten die waren opgeslagen in de systemen van de Belastingdienst, waaronder hun Burgerservicenummer (BSN). Met behulp van deze gegevens werden vervolgens nieuwe activeringscodes voor DigiD aangevraagd, waarna de brieven met deze codes gestolen werden uit de brievenbussen in de hal van de vrijelijk toegankelijke studentenflats.

Speciale bankrekeningen
Met de codes had de organisatie toegang tot DigiD en konden huur- en zorgtoeslagen op naam van de studenten worden aangevraagd. Daarbij werd ook het bankrekeningnummer gewijzigd, zodat de uitbetaling telkens plaatsvond op van te voren verzamelde of speciaal daartoe geopende bankrekeningen waarvan de bankpassen en pincodes in handen waren van de organisatie. Het geld werd meteen daarna contant opgenomen en verdween zo uit het zicht. Op deze manier is voor enkele honderdduizenden euro’s aan onterechte toeslagen uitgekeerd. Bij de fraude werd ook misbruik gemaakt van een Roemenen die naar Nederland werden gelokt met het vooruitzicht dat ze hier aan het werk zouden kunnen gaan. In werkelijkheid werden zij alleen naar Nederland gehaald om hen bankrekeningen te laten openen die gebruikt konden worden voor de fraude.

Vertrouwen in de overheid
De rechtbank heeft bij de strafoplegging onder meer meegewogen dat het misbruik van vertrouwelijke persoonsgegevens, zeker op zo’n grote schaal, tot veel onrust in de samenleving leidt en het vertrouwen in de betrouwbaarheid van de overheid als beheerder van veel privacygevoelige gegevens ondermijnt. De zwaarste straf is opgelegd aan de voormalige belastingambtenaar. De rechtbank rekent hem zwaar aan dat hij, met grove schending van zijn ambtsgeheim, misbruik heeft gemaakt van zijn functie.

Dit kan u ook interesseren:

Grote afvalbrand (GRIP-1) met veel rook bij afvalverwerkingsbedrijf Groningen

Verfbrander zorgt voor brand in dakgoot en spouw in Nieuwe Pekela

Vrijstaande stenen garage flink beschadigd na brand in Nieuwe Pekela

error: Deze content is beveiligd!