Image default
Friesland

Vier brandweermannen gewond na explosie op in brand staande boot

Sneek – De brandweer heeft naar buiten gebracht wat er zich gisteravond bij een brand op een boot in Sneek heeft afgespeeld.


Eerder maakte de voorlichting niks over deze situatie bekend, en kon deze enkel mededelen dat er niemand gewond was. De brandweer kreeg om 22:00 uur een melding van een in brand staande hybride boot waar een ontploffing in zou zijn geweest.

In de analyse van de brandweerlieden gingen alle alarmbellen al af, een hybride boot betekend dat er sprake is van een verbrandingsmotor aan boord en een elektromotor welk de schroef aandrijft. Geen standaard situaite voor de brandweer waardoor het men alert te werk ging.

Aankomend bij de boot kwam er veel rook vrij, maar waren er geen vlammen zichtbaar. Alle stroom voorzieningen naar de boot werden vervolgens losgemaakt en er werd een snelle verkenning uitgevoerd. Gezien de hoeveelheid rook welk uit de boot kwam, is besloten van afstand een raam in te gooien en water in de boot te spuiten. De kans bij een opeenhoping van rook (brandbare gassen) is dat als er zuurstof bij komt dat er aansluitend een explosie kan plaats vinden. Dit was echter niet het geval, er kwam zuurstof bij en er gebeurde verder niets.

Na een intern overleg werd vervolgens het achterdek van de boot betreden, daar heeft de brandweer de onderliggende compartimenten ook gecontroleerd maar niets geconstateerd wat een gevaar voor hen op zou leveren. Hier op volgend werd de toegangsdeur geforceerd, deze was geheel van gehard glas maar was er vlot uit.

De brandweerlieden probeerde met een warmtebeeld camera enkele hotspots te vinden, ondertussen werd met water getracht de vrijkomende rookgassen te koelen. Er stonden op dat moment vier brandweerlieden op het achterdak toen er een enorme explosie volgde. Twee brandweerlieden werden door de kracht van deze explosie van het achterdek geblazen en vielen in het water. De twee andere brandweerlieden werden tegen de reling aan gesmeten.

Bij de brandweer ging per direct een noodprocedure in waarna grote-brand werd verkondigd en meerdere eenheden brandweer Sneek kwamen ondersteunen. Voor de gewonden brandweerlieden kwamen meerdere ambulances en het traumateam ter plaatse. Brandweerkorps Sneek laat het volgende weten:

Maar voor nu op brandwonden/stralingshitte, een verdraaide knie en spierpijn van de impact mogen we van heel veel geluk spreken dat het zo is afgelopen.

Voor alle direct betrokkenen was het bot team (bedrijfsopvangteam) opgeroepen. In onze kantine is het hele incident nog even doorlopen, iedereen het zelfde beeld en de ervaring samen delen en allemaal zeer blij dat iedereen het nog kan navertellen. 

Zie hier het bericht over de brand: Meerdere hulpdiensten ingezet bij grote brand op elektrisch jacht in Sneek

Dit kan u ook interesseren:

Vlammenzee verwoest industriepand in Roden

SAR Nederland zoekt naar 48-jarige vermiste Drachster

Brommerrijder ernstig gewond na botsing met auto in Ureterp

error: Deze content is beveiligd!