Image default
Drenthe Friesland Groningen

Vakantietips omtrent brandgevaar in uw woning

Ingezonden mededeling:
Regio – Voorkom het verlies van je dierbare spullen en tref maatregelen voor u te laat bent.


Tips om brand te voorkomen in je woning
Brand is iets wat we graag op alle mogelijke manieren willen voorkoken. Een brand kan uw hele huis verwoesten met alle nare gevolgen van dien. Denk daarbij aan belangrijke documenten, persoonlijke bezittingen en mooie foto’s die allemaal verloren kunnen gaan. Voor de vakantie periode willen we graag een aantal tips aan u meegeven.

Schakel elektronica helemaal uit
Apparatuur in de stand-by of uit-stand is een van de meest voorkomende brandstichters. Er loopt namelijk nog een constante stroom door het apparaat wat kan leiden tot kortsluiting. Het is sterk aan te raden om apparatuur te ontkoppelen van het stopcontact wanneer ze niet gebruikt worden.

Schone filters
Het filter van uw droger en afzuigkap krijgt veel te verduren. Bij beide apparaten komt veel hitte kijken. In het filter van een afzuigkap blijft veel vet zitten wat op den duur kan leiden tot brand. In een droger geldt dit voor stof. Plan voor uzelf een periodieke schoonmaak van de filters in om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Veeg uw schoorsteen
Schoorsteenbranden zijn erg verwoestend en gevaarlijk. Doordat oude roetaanslag in je schoorsteenpijp vlam vat ontstaat er een brand vanuit het hart van je woning. Deze brand slaat snel om zich heen en is lastig te blussen. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt van uw schoorsteen is een preventieve maatregel die een inzet van de brandweer kan voorkomen.

Rook en CO melders
Plaats in uw woning rook en CO melders om zo tijdig gealarmeerd te kunnen worden bij het ontstaan van brand of een CO lekkage. Het is daarbij belangrijk dat de melders periodiek gecontroleerd worden.

Let op brandbaar materiaal
Kaarsen in vensterbanken zijn natuurlijk enorm stijlvol en gezellig. Let er op dat deze kaarsen of ander brandend materiaal niet in de buurt staat van uw gordijnen of vouwgordijnen. Deze gordijnen vatten enorm snel vlam wat snel doorslaat naar de muren en het meubilair. Mocht u dit voor willen zijn? Dan zijn plissegordijnen een goede optie. Deze bestaan in een brandvertragende variant waardoor u meer tijd heeft om in te grijpen mocht het toch mis gaan.

Meer informatie en tips zijn te vinden op de site van brandweer Nederland.

Dit kan u ook interesseren:

Brandweer rukt uit voor buitenbrand in Sneek

Ongeval zorgt voor file op A7 tussen Sneek en Joure

Handrem vergeten; auto rolt sloot in

error: Deze content is beveiligd!