Image default
Friesland

Twee koeien gered uit de Waddenzee bij Terschelling (video)

Terschelling – woensdagavond stond voor de bemanning van Reddingstation Paal 8 een oefening in de ondiepe vaarwateren aan de zuidkant van Terschelling gepland. De vloed liep nog niet zo lang, dus het was opletten geblazen voor de bemanning om niet door een navigatiefout buiten de vaargeul (en aan de grond) te raken.


Het radarbeeld en de zeekaart worden bij zo’n oefening constant vergeleken met zichtwaarnemingen. Constante communicatie en onderlinge controle binnen het team is daarbij essentieel. Net op het ondiepste stuk van het Oosterom zag de bemanning iets onverklaarbaars in de tonnenlijn.

Toen de bemanning dichterbij kwam, bleek het om twee koeien te gaan, die zo’n twee kilometer in de Waddenzee stonden, pal aan de rand van de vaargeul. Gezamenlijk lukte het de bemanning van de reddingsboten Frans Hogewind en Tonijn om de beesten richting het vaste land te drijven. Door het slik wadend in zware overlevingspakken was dat een loodzware klus. Toen de koeien de kust hadden bereikt, renden ze met een grote boog terug richting de vaargeul.

Bij de tweede poging werden de koeien aangelijnd, maar ze waren inmiddels zo koud, moe en gestrest dat ze geen stap meer wilden verzetten. Gelukkig kwam de Arie Visser van station West met extra hulp. Het kusthulpverleningsvoertuig en de eigenaren boden ondersteuning vanaf de wal. Te diep voor voertuigen en te ondiep voor de reddingboten waren lopen, waden, drijven en verbaal geweld de enige methoden om het jongvee uiteindelijk terug in de omheining te krijgen.

Foto: KNRM Terschelling Paal 8

Dit kan u ook interesseren:

Vlammenzee verwoest industriepand in Roden

SAR Nederland zoekt naar 48-jarige vermiste Drachster

Brommerrijder ernstig gewond na botsing met auto in Ureterp

error: Deze content is beveiligd!