Image default
Friesland

Stormschades in de provincie Friesland

Friesland – De hulpverleners in de provincie zijn sinds zaterdagochtend in de weer om de stormschades op te ruimen. Vanaf acht uur vanochtend waait het al stevig, sindsdien zijn er een tiental meldingen binnengekomen van (acute) stormschades.


De brandweer heeft tot drie uur meldingen gehad vanuit Eastermar, Harlingen, Workum, Sneek, Wyns, Joure, Leeuwarden, Burgum en Hollum.

Harlingen
In Harlingen werd zaterdagochtend om assistentie gevraagd van de hoogwerker. Aan de Nieuwe Willemskade waren dakplaten losgeraakt bovenop een trechter. De brandweermannen hebben de platen veiliggesteld, waarna ze retour kazerne konden.

In de loop van zaterdagmiddag waaide er op de Abraham Kuyperstraat een grote tak los van een boom en belandde bovenop een auto. Er raakte niemand gewond.

Wyns
De doorgaande weg door het dorp was zaterdag tijdelijk gestremd. Een forse boom was door de harde windstoten die zaterdag over het land trekken omgewaaid en over de Wyns gevallen.

De brandweer van Gytsjerk kwam ter plaatse en heeft in samenwerking met een toegesneld hoveniersbedrijf de boom in stukken gezaagd. De hovenier voerde vervolgens de takken en boomstam in delen af. Het verkeer ondervond ten tijde van de opruimwerkzaamheden hinder en moest omrijden.

Joure
Over de Slachtedyk in Joure waaide zaterdagmiddag eveneens een boom. De brandweer heeft de boom verwijderd, waarna de weg weer vrij was voor het verkeer.

Hollum (Ameland)
Aan de Westerlaan in Hollum is een grote boomtak op het dak van een vrijstaande woning gevallen. Daarbij is enige schade ontstaan aan de woning. De bomen staan volop in het blad en de harde wind zorgde er voor dat er overal op het eiland takken van bomen waaiden. De brandweer van Hollum moest uitrukken om de boomtak aan de Westerlaan te verwijderen.

Dokkum
De Dokkumer brandweer werd opgeroepen voor een stormschade aan de Betterwird in Dokkum. Toen de brandweer met de hoogwerker ter plaatse kwam, bleek er enkele takken los te hangen. Doordat de takken op de weg lagen had het autoverkeer er last van en werd de brandweer opgeroepen. De brandweer heeft samen met de gemeente de takken opgeruimd.

Readtsjerk
Aan de Koaiwei in Readtsjerk dreigde zaterdagmiddag een boom op een woning te vallen. De brandweer werd daarop gealarmeerd. Het bleek dat één boom al was omgevallen en een andere dreigde om te vallen. Door de brandweer is de situatie veilig gesteld. De boom kon niet meer op de woning vallen en specialisten zullen de situatie later afhandelen. De bewoners hebben uit veiligheidsoverwegingen hun woning tijdelijk moeten verlaten.

Hollum (Ameland)
De reddingboot van de KNRM moest zaterdagmiddag in actie komen bij Hollum. Door het onstuimige weer was de Robbenboot vastgelopen voor de kust van Hollum op Ameland. Dat gebeurde tijdens de demonstratie van de paardenreddingboot. Door de harde wind kwam de Robbenboot, die toeristen aan boord had om de demonstratie bij te wonen, vast te zitten op het strand. Het schip moest worden losgetrokken door de reddingboot van de KNRM.

Dit kan u ook interesseren:

Brommerrijder ernstig gewond na botsing met auto in Ureterp

Elektrische schakelkast vliegt in brand en veroorzaakt dakbrand

Minderjarige jongen aangehouden in onderzoek naar zedendelict bij 7-jarige meisje in Heerenveen

error: Deze content is beveiligd!