Image default
DrentheFrieslandGroningen

Steeds meer evenementen afgelast na toename uitbraak Coronavirus

Regio Alle evenementen met meer dan honderd personen worden in heel Nederland afgelast. Iedereen in Nederland met verkoudheidsklachten, keelpijn of een kuchje, moet thuisblijven en sociale contacten mijden.


Wie thuis kan werken, moet thuiswerken. Dat heeft het kabinet aangekondigd na crisisberaad over het coronavirus. De maatregelen gaan meteen in en gelden in ieder geval tot het einde van de maand maart.

Steeds meer evenementen en activiteiten worden aangepast of afgelast vanwege de uitbraak van het virus, zo adviseert het Oranje Fonds alle NL Doet-activiteiten dit weekend af te blazen. Ook de militaire oefening Frisian Flag is afgelast. Het WTC-expo in Leeuwarden cancelde drie beurzen. Naast deze evenementen zijn ook alle voetbalwedstrijden voor amateurs en profs geannuleerd voor de maand maart.

Ook musea, schouwburgen en publieke gelegenheden moeten de deuren sluiten. Zorgpersoneel word opgeroepen de kans om bestemming te minimaliseren zodat ze kunnen worden ingezet om de zorg te continueren.

Maatregelen

In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Minister-president Rutte en minister Bruins lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst.

De maatregelen zijn:

  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
  • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  • Scholen in het primair -, voortgezet – en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Dit kan u ook interesseren:

Auto belandt in het water langs N910 bij Triemen

Opnieuw rijdt bakwagen zich vast onder viaduct Pop Dijkemaweg in Groningen

Man maakt veel schade met gestolen trekker en botst tegen woning in Drachten

error: Deze content is beveiligd!