Image default
Friesland

Pubers veroorzaken paniek na schreeuwen ‘allahu akbar’ in Drachten

Drachten – Omstreeks 15:15 uur konden drie jongens aangehouden op het Moleneind te Drachten wegens het veroorzaken van paniek.


Dit betreffen twee 15 jarigen en een 16 jarige uit Drachten, Surhuisterveen en Buitenpost.

De jongens hadden een tas met inhoud op een vol terras gegooid en riepen daarbij de Arabische kreet ‘allahu Akbar’ en renden snel weg richting het centrum van Drachten. De kreet ‘allahu akbar’ is bij veel terroristische aanslagen gebruikt door de daders vlak voor ze de daadwerkelijke aanslag pleegden.

Op het terras ontstond daarom ook enige paniek en er werd 112 gebeld. Een terrasbezoeker gooide uit reflex de tas het water in bij de haven, met in het achterhoofd de gedachte dat er mogelijk een bom in zou kunnen zitten.

Na een korte zoekactie werden de jongens door ons aangehouden vlakbij het terras. Al snel bleek het te gaan om een zeer misplaatste grap van het drietal. Zij betuigden meteen al spijt tegenover de politie.

Voor de politie stond, gezien de ernst melding, alles op scherp en bij de Meldkamer Noord Nederland stond men op het punt om alle specialistische eenheden in Nederland te waarschuwen die in actie komen als er een terroristische aanslag of dreiging is. Denk daarbij aan bijvoorbeeld helikopters en antiterreureenheden.

Het ‘grappige’ drietal heeft de rest van de middag en avond bij de politie op het bureau gezeten voor onderzoek een verhoor en gesprekken met de ouders. De uiteindelijke afhandeling gaat via het Openbaar Ministerie en zal voor de jongens verstrekkende consequenties hebben.

Dit kan u ook interesseren:

Vrouw belandt met auto op de kop in heg na ongeval bij Waskemeer

Twee voertuigen botsen op kruising in Drachten

Meerdere snelwegen geblokkeerd in het Noorden; ook protest bij gemeentehuis

error: Deze content is beveiligd!