Image default
Friesland

Opgepast donderdagochtend kans op zware windstoten in noordelijke provincies

Donderdagochtend enige tijd zuidwesterstorm

 


Het Amerikaans model gaat voor de Wadden zelfs naar zware storm, windkracht 10.

Woensdag wordt het een zeer onstuimige dag in het noorden van het land. Een stormdepressie trekt van west naar oost over de Noordzee, net ten noorden van de Wadden langs, en dat levert enige tijd flink wat wind op. Mogelijk komt het langs de noordwestkust, in de Kop van Noord-Holland, de Wadden en het noordwesten van Friesland in de ochtend enige tijd tot stormkracht, 9 Bft, hetgeen de eerste zuidwesterstorm van het seizoen zou betekenen. Ook op  het IJsselmeer zal het stormachtig waaien, 8 tot 9 Bft.

Het spoorboekje voor woensdag

Aan het einde van de nacht (dinsdag op woensdag) neemt de wind toe en gaat het regenen. Vervolgens ervaren we dee meeste wind woensdagochtend .’s Middags neemt de wind geleidelijk weer af en trekt het windveld richting de Duitse Bocht en het noorden van Duitsland. Op het hoogtepunt van de storm zijn zeer zware windstoten mogelijk van ruim 100 km/uur.

Verwachte problemen

Verwacht woensdag: Hinder door regen en wind voor het verkeer. Foto Gieny Westra

Bomen die nu nog veel blad hebben, krijgen het zwaar. Met dergelijke windsnelheden kunnen takken makkelijk afbreken. Wat ook zorgen baart is het feit dat er in het westen en noorden al erg veel neerslag is gevallen waardoor de grond flink verzadigd is. Hierdoor kunnen bomen bij de zwaardere rukwinden makkelijker omwaaien.

Ook kan de wind aan de haal gaan met losse objecten. Weerplaza raadt aan losse spullen die buiten staan voor woensdag uit de wind te zetten en op te bergen.

Het verkeer kan flink wat hinder ondervinden van de vlagerige wind woensdagochtend. Vooral chauffeurs die met aanhangwagens en lege vrachtwagens de weg op gaan moet rekening houden met de hevige rukwinden. Problemen zijn te verwachten op de Afsluitdijk en de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen.

Overigens waait het niet alleen. Het is tevens een natte boel.Vooral in de noordelijke provincies kan er flink wat water vallen en in combinatie met de wind is het ronduit herfstachtig.

Dit kan u ook interesseren:

Omstanders redden te water geraakte man uit water in Leeuwarden

Vrouw botst met auto tegen boom in Hurdegaryp

Auto botst tegen boom bij Boijl

error: Deze content is beveiligd!