Image default
Corona Drenthe Friesland Groningen

Ook Eerste Kamer staat achter corona-app; landelijke introductie op 10 oktober

Nu ook de Eerste Kamer achter de corona-app staat kan deze landelijk worden ingevoerd; dit gebeurd op 10 oktober.


De corona-app kan landelijk worden ingevoerd. Na de Tweede is ook de Eerste Kamer akkoord gegaan met de wet van minister De Jonge die de app regelt. Via de ‘notificatieapplicatie’ krijgen mensen een bericht als ze in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus en dat moet verdere verspreiding van het virus tegengaan.

51 senatoren stemden voor de wet en 19 tegen, een ruime meerderheid dus. Tegen waren Forum voor Democratie, PVV, Partij voor de Dieren en de groep-Otten. De meerderheid vindt dat de wet waarborgen biedt om misbruik van de app te voorkomen. Tegenstanders zijn onder meer bang dat gegevens van burgers te herleiden zijn en dat dus privacyregels worden geschonden. Een aantal critici vindt dat de app ook zonder wet kan worden ingevoerd. Meteen na de stemming maakte De Jonge bekend dat de app zaterdag landelijk wordt geïntroduceerd. Dan begint ook een campagne om het systeem onder de aandacht te brengen.

Deelname aan de app is niet verplicht. Zowel in de Tweede als in de Eerste Kamer waren daar veel vragen over. De Jonge benadrukte dat mensen niet onder druk mogen worden gezet om de app te downloaden. Werkgevers mogen werknemers bijvoorbeeld niet verzoeken de app te installeren en ze mogen ook niet vragen of ze dat hebben gedaan.

Een algemene oproep door bijvoorbeeld een poster op te hangen, mag wel. De app is een aanvulling op het ‘gewone’ bron- en contactonderzoek. De corona-app is sinds half augustus al te downloaden en wordt in vijf GGD-regio’s al ondersteund.

De app-wet is iets anders dan de ‘algemene coronawet’. In die laatste wet moeten regels komen om allerlei maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus een landelijke juridische basis te geven in plaats van veel over te laten aan noodverordeningen van veiligheidsregio’s.

De Tweede Kamer debatteert daar de komende dagen over. Het is al wel duidelijk dat ook die wet op een kamereenheid kan rekenen: achter de schermen is daar de afgelopen tijd druk over onderhandeld, ook met oppositiepartijen. De discussie spitste zich toe op de hoogte van de boete voor mensen die coronaregels overtreden en op de vraag of de Kamer wel genoeg kan meepraten over de maatregelen van het kabinet.

Dit kan u ook interesseren:

Schoorsteenbrand in Klijndijk

Omstanders bevrijden kind dat vast zit met voet in spaken van fiets

Trekker belandt op de kop in sloot bij Sellingen; bestuurder bekneld (video)

error: Deze content is beveiligd!