Image default
Friesland

OM eist zeven jaar voor doodslag in Jubbega

Leeuwarden – De officier eiste donderdagmiddag een gevangenisstraf van zeven jaar tegen een 27-jarige man uit de gemeente Opsterland voor doodslag. Hij wordt ervan verdacht op 23 november 2018 een inwoner uit Jubbega te hebben neergeslagen met een steigerbuis. Het slachtoffer raakte in coma en overleed op 19 december 2018.


Verdachte heeft door zijn handelen één van de zwaarste delicten uit het strafrecht begaan. Hij heeft het slachtoffer van het leven beroofd en daarmee nabestaanden onnoemelijk veel verdriet gedaan. Het feit en de omstandigheden waaronder het is begaan wekte ook gevoelens van maatschappelijke onrust in het dorp en de rest van de maatschappij op.

Wat het OM betreft levert de rol die het slachtoffer heeft gehad in het opzoeken van de confrontatie geen enkele rechtvaardiging op voor het gepleegde feit.

De reclassering adviseerde een deels voorwaardelijke straf op te leggen met enkele bijzondere voorwaarden. Dit kan echter alleen bij een totale straf van maximaal vier jaar en dat zou naar het oordeel van de officier volstrekt onvoldoende recht doen aan de ernst van het feit.

De rechtbank heeft de persoonlijke omstandigheden van de verdachte uitgebreid besproken. Tijdens de behandeling ter zitting blijkt uit alles dat verdachte spijt heeft van hetgeen hij heeft gedaan. Hij heeft een excuusbrief geschreven aan de nabestaanden en zou alles willen doen om de onomkeerbare gevolgen van zijn handelen ongedaan te maken.

Alles afwegend komt de officier van justitie tot een gevangenisstraf van zeven jaar.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Dit kan u ook interesseren:

Hulpdiensten ingezet voor persoon te water in Harkema

Brandweer rukt uit voor brand op akker in Wijnjewoude

Oude vouwwagen vliegt in brand bij Bolsward

error: Deze content is beveiligd!