Image default
CoronaDrentheFrieslandGroningen

Noordelijke ziekenhuizen leggen alle planbare reguliere zorg stil om coronazorg aan te kunnen

Noord-Nederland – Door het stijgend aantal COVID-patiënten in ziekenhuizen, loopt de druk op de zorg enorm op. De ziekenhuizen kampen door de hoge werkdruk en besmetting onder personeel met een hoog ziekteverzuim.


Daar komt bij dat de roosters door de kerstperiode nog lastiger in te vullen zijn. Dit terwijl de piek in de ziekenhuizen pas in januari wordt verwacht. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport (MZS) daarom laten weten extra maatregelen te nemen om de acute en kritiek planbare zorg in de komende weken te waarborgen.

Minister Van Ark (MZS): “Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen de komende weken. Helaas moet planbare reguliere zorg in deze bijzondere periode toch worden afgeschaald. Ik steun de ziekenhuizen in de extra maatregelen en roep iedereen nogmaals op zich tijdens de lockdown aan de maatregelen te houden. Alleen dan kunnen we de zorg toegankelijk houden voor iedereen die dat nodig heeft.”

Ziekteverzuim
De ziekenhuizen kampen met problemen in de personele bezetting. Naast besmette zorgverleners zijn er ook veel medewerkers langdurig ziek. Zo zijn er bijvoorbeeld veel zorgmedewerkers met knie, rug of mentale klachten. Door dit ziekteverzuim moeten andere collega’s meer diensten draaien waardoor vervolgens deze medewerkers op hun tenen lopen.

Kritieke zorg
Behandelingen die planbaar zijn, maar toch onder de noemer ’kritiek’ vallen, worden niet geannuleerd. Medisch specialisten hebben eind oktober criteria opgesteld om het onderscheid te maken tussen kritieke planbare zorg en de overige planbare zorg. Behandelingen die binnen zes weken noodzakelijk zijn om blijvende gezondheidsschade of verlies van levensjaren te voorkomen, gelden als kritiek. Dat betekent dat de zorg voor kankerpatiënten en mensen met ernstige psychische aandoeningen moet doorgaan. Behandelingen die zonder blijvende schade langer kunnen wachten, worden nu allemaal in de wacht gezet. Operaties als voor een hernia, knie, liesbreuk, versleten heup of goedaardige tumor moeten daardoor wachten. Ziekenhuizen kunnen zelf beslissen of de poliklinieken open blijven.

Dit kan u ook interesseren:

Brandweer voorkomt erger bij brand in rietendak bij Warten

Terugvoerleiding diesel schiet los en veroorzaakt brand; toevallig passerende ambulance voorkomt erger met een poederblusser in Winschoten

Twee woningen en vier auto’s zwaar beschadigd na brand; politie gaat uit van brandstichting

error: Deze content is beveiligd!