Image default
Friesland

Nij Smellinghe schort deel verpleegkunde stages op

Drachten – Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten heeft besloten de stages van tientallen leerlingen op te schorten.


Het ziekenhuis heeft in verband met het Coronavirus alle planbare zorg uitgesteld. In het ziekenhuis lopen dagelijkse enkele tientallen stagiaires van diverse opleidingsrichtingen. De maatregel geldt in elk geval voor alle stagiaires verpleegkunde die al enkele weken actief zijn in het ziekenhuis. Dit betekent dat een groot deel van de studenten die in het derde of vierde leerjaar zitten hun stage-uren niet kunnen behalen in het Drachtster ziekenhuis.

Planbare zorg uitgesteld

Ziekenhuis Nij Smellinghe stelt alle planbare zorg (klinisch, poliklinisch, radiologie) uit tot in ieder geval 18 april. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld oncologische behandelingen, spoedzorg, verloskundige zorg en zorg die niet kan wachten. Daar waar mogelijk worden afspraken zoveel mogelijk omgezet naar een telefonisch consult.

Stagiaires ‘overbodig’

Hoewel aanvankelijk werd gedacht dat alle handen benodigd waren aan de bedden in verband met de inzet omtrent het Coronavirus, komt het ziekenhuis hier nu op terug. De stagiaires zijn niet meer benodigd in deze periode. Nij Smellinghe heeft dusdanig veel lege bedden dat de hoeveelheid stagiaires niet meer te reguleren is met de bezette bedden. Naast dit knelpunt loopt het ziekenhuis ook tegen de juiste begeleiding aan. Doordat er minder bedden bezet zijn, is er minder personeel nodig. Door deze verminderde bezetting kan er geen maatwerk aan de stagiaires worden geleverd.

De stagiaires werden woensdag telefonisch ingelicht over het per direct opschorten van de stages. De studenten lopen door deze maatregelen forse studievertragingen op. Ook de lessen op school worden niet of anders vormgegeven, de studenten worden door de opleidingslocaties geïnformeerd over de vervolgstappen wat betreft de studievoortgang.

De studenten die wel verder zijn in hun ontwikkeling van de opleiding worden herverdeeld over de afdelingen. Zo kunnen deze leerlingen hun stage alsnog afronden en lopen zij door deze maatregel geen vertragingen op.

Vervolgstage zeker

Nij Smellinghe is zich er van bewust dat de leerlingen hierdoor vertraging oplopen. Er zal na deze periode gekeken worden waar de geannuleerde studenten alsnog elders geplaatst kunnen worden. Het ziekenhuis verzekerd dat er voor elke student een passende oplossing gezocht gaat worden binnen het ziekenhuis zodra de crisis voorbij is.

 

Dit kan u ook interesseren:

Auto belandt in het water langs N910 bij Triemen

Man maakt veel schade met gestolen trekker en botst tegen woning in Drachten

Schip kapseist tijdens lossen van big bags op Kroonduikervaart bij Lemmer

error: Deze content is beveiligd!