Image default
Friesland

Nieuwe coronabesmetting in Friesland

Friesland – GGD Friesland heeft donderdag aan het einde van middag bekend gemaakt dat er één persoon positief is getest op corona.


Het gaat om een inwoner van de gemeente Noardeast-Fryslân. Op de website van GGD Friesland valt te lezen: “Sinds het moment dat wij in Fryslân te maken kregen met de eerste persoon bij wie wij het coronavirus vaststelden, hebben wij u dagelijks op de hoogte gehouden van het aantal positief geteste personen in Fryslân. Vanaf nu gaan wij onze berichtgeving meer duiden. Arts infectieziektebestrijding Everhard Hofstra vertelt waarom.”

Van cijfers naar meer inhoud en duiding. Waarom?
Hofstra legt uit: ‘In het noorden verkeren wij momenteel in een bijzondere positie, met relatief weinig besmettingen. Maar we moeten alert blijven. Waar in het zuiden veel positieve gevallen zijn, hebben wij in Fryslân, Groningen en Drenthe te maken met minder positieve testen. Onze positie ten opzichte van het midden en zuiden lijkt dus relatief gunstig. Wij hebben te maken met minder gevallen én kunnen ondertussen ‘profiteren’ van de eenduidige landelijke maatregelen die de verspreiding van het virus moeten vertragen.

Toch hebben ook wij in Fryslân wél te maken met de verspreiding van het virus en gaat onder de bevolking het aantal gevallen ook bij ons ongetwijfeld toenemen. Dit betekent dat wij, inwoners en de GGD-professionals, alert moeten blijven. Als slechts gekeken wordt naar de cijfers, vandaag hebben wij bijvoorbeeld te maken met één positief getest persoon in Noardeast-Fryslân, dan kunnen mensen het idee krijgen dat het in Fryslân allemaal wel meevalt. Dat is niet het geval. Wij werken nog steeds elke dag aan het vertragen van het virus en er is geen reden om de landelijke maatregelen in Fryslân lichter op te vatten. Dit is precies de reden dat we meer focussen op de toelichting bij de cijfers.’

Waarom hebben wij op dit moment minder positief geteste personen in Fryslan?
‘Omdat wij in Nederland het testbeleid, waar alle GGD’en zich aan houden, af en toe aanpassen. Dit houdt in dat wij gaandeweg minder mensen bemonsteren en minder testmateriaal aandragen bij het testlaboratorium. Met als reden: zuinig omgaan met schaars testmateriaal, zodat ook in de komende tijd er voldoende materiaal beschikbaar blijft voor de kwetsbare groepen. Daardoor is het lastig om de getallen van de afgelopen dagen en weken onderling te vergelijken.’

Fotograaf: Pixabay

Dit kan u ook interesseren:

Auto belandt in het water langs N910 bij Triemen

Man maakt veel schade met gestolen trekker en botst tegen woning in Drachten

Schip kapseist tijdens lossen van big bags op Kroonduikervaart bij Lemmer

error: Deze content is beveiligd!