Image default
Drenthe Friesland Groningen

Nationaal Hitteplan en smogwaarschuwing afgegeven door RIVM

Landelijk – In verband met de aanhoudende warmte voor de komende dagen is door het RIVM vanaf donderdag 6 augustus het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Daarnaast geldt er een smogwaarschuwing.


Door het RIVM zijn verschillende maatregelen opgesteld om klachten door het hete weer te voorkomen:

  • Drink voldoende; 
  • Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
  • Zoek de schaduw op; 
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond;
  • Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben. 

Het Nationaal Hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Het hitteplan is vooral bedoeld voor mensen met een kwetsbare gezondheid, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. 

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Het RIVM, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. In Europa zijn voor ozon een informatie- en een alarmdrempel vastgesteld. De EU-alarmdrempel is 240 microgram ozon per kubieke meter lucht. De luchtkwaliteit is dan “zeer slecht” volgens de Nederlandse luchtkwaliteitsindex. Wanneer deze waarde overschreden wordt, kan iedereen klachten krijgen. Als dit dreigt te gebeuren, zet het RIVM de smogwaarschuwing om in een smogalarm.

Dit kan u ook interesseren:

Auto botst tegen boom bij Lauwerzijl

KNRM rukt uit voor schip dat water maakt, maar blijkt enkel motorstoring te hebben

Jongetje vast op dak van school in Burgum

error: Deze content is beveiligd!