Image default
DrentheFrieslandGroningen

Kans op gladheid; Strooiwagens vannacht massaal de weg op

Regio – Vanavond en vannacht zijn er opklaringen. Het komt op uitgebreide schaal tot lichte vorst. Omdat de wegen op veel plaatsen, door buien vandaag, nat of vochtig zijn is kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Dit levert waarschijnlijk de eerste grootschalige strooiacties van het seizoen op. Ook is vooral in het midden, oosten en noorden van het land kans op verkeershinderlijke mist.


Na een dag met een aantal buien volgt een droge avond en nacht. Er zijn aanvankelijk brede opklaringen en het komt op grote schaal tot vorst. Landinwaarts kan het lokaal afkoelen tot -4 graden, vooral in Brabant. Op de Wadden en in het westen van Zeeland blijft het kwik net boven het vriespunt.

Grootste kans op gladheid op bruggen en viaducten
Veel wegen zijn vanavond nog vochtig of nat en hierdoor kunnen ze glad worden door bevriezing. Dit geldt vooral voor koude punten zoals bruggen en viaducten, maar lokaal kan ook de wegdektemperatuur van gewone wegen tot het vriespunt zakken.

Waarschijnlijk volop strooiacties
Op drukke, doorgaande, wegen zal vannacht zeer waarschijnlijk zout gestrooid worden. Morgenochtend is het hierdoor vermoedelijk alleen glad op plekken waar niet wordt gestrooid, zoals minder drukke wegen en kleine (fiets)bruggetjes.

Vannacht ook kans op mist
Vooral in het noorden, midden en oosten is vannacht grote kans op mist. Mist functioneert als een soort dekentje. Hierdoor daalt de temperatuur van de wegen tijdens mist vaak niet meer. De kans op gladheid is vannacht en morgenochtend in gebieden waar het helder is veel groter dan in mistige gebieden.

Dit kan u ook interesseren:

Auto botst op vrachtwagen op N33 bij Rolde

Brandweer voorkomt erger bij brand in rietendak bij Warten

Terugvoerleiding diesel schiet los en veroorzaakt brand; toevallig passerende ambulance voorkomt erger met een poederblusser in Winschoten

error: Deze content is beveiligd!