Image default
Drenthe Friesland Groningen

Kabinet komt met verbod op recreatief gebruik van lachgas

Regio – Het gebruik van lachgas om in een roes te raken wordt verboden. Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) voegt ’recreatief gebruik’ van het middel toe aan de Opiumwet, omdat het volgens hem leidt tot risico’s voor de volksgezondheid, overlast en verkeersongevallen.


„We kunnen de risico’s met de gezondheid van met name jongeren niet langer accepteren”, schrijft de CU-bewindsman aan de Tweede Kamer. Volgens Blokhuis toont onderzoek van het CAM, een instituut dat onderzoek doet naar nieuwe drugs, aan dat er moet worden ingegrepen. „De beoordeling van het CAM laat zien dat het recreatief gebruik van lachgas ontzettend schadelijk kan zijn en zelfs bij beperkt gebruik al tot serieuze gezondheidsschade kan leiden.” Volgens het onderzoeksinstituut kan het gebruik na ’na een enkele keer’ al zorgen voor hersenschade.

Handhaving lijkt ingewikkeld te worden. Blokhuis en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaan de komende tijd in gesprek met aanbieders in gesprek om duidelijk te maken wat de eigenlijke toepassing van lachgas precies is. Groothandels, detailhandels en horecagelegenheden zullen op het matje worden geroepen. Die gesprekken moeten er voor zorgen dat aanbieders het verbod van recreatief gebruik serieus gaan nemen.

Dit kan u ook interesseren:

Twee voertuigen botsen op kruising in Drachten

35-jarige vrachtwagenchauffeur overleden door zwaar ongeval bij Schoonebeek

Meerdere snelwegen geblokkeerd in het Noorden; ook protest bij gemeentehuis

error: Deze content is beveiligd!