Image default
Friesland

Iedere dag weer raak: meer incidenten in Friese openbaar vervoer

Friesland – Na jaren van dalende trends, steeg in 2019 het aantal incidenten in het Friese openbaar vervoer. Iedere dag was het gemiddeld 2,5 keer raak.


Provincie Fryslân, de politie en vervoerder Arriva noteerden over 2019 een totaal van 896 incidenten, blijkt uit de gisteren gedeelde Friese OV-monitor 2019 van de provincie. In de meeste gevallen ging het om incidenten in het busvervoer, vaker in Leeuwarden en het zuidwesten van de provincie dan in het zuidoosten.

In 56 gevallen, 23 in de bus en 33 in de trein, was er sprake van een ernstig incident. In acht gevallen ging het om een mishandeling van een personeelslid of medepassagiers, met letsel als gevolg. Achttien keer werd een reiziger of medewerker bedreigd.

Ook verzetten reizigers zich een conducteur, als zij bijvoorbeeld zonder vervoersbewijs reisden en daarvoor werden beboet, werden aangehouden voor brandstichting, vandalisme, het spuiten van graffiti of spugen op een personeelslid.

In 2018 ging het om 44 ernstige delicten, in 2017 om 52. Ook het totaal geregistreerde incidenten steeg na jaren van daling weer. In 2017 ging het om 784 incidenten, in 2018 om 755. Het aantal meldingen van verbale bedreigingen, betalingsproblemen en de misbruik van ov-voorzieningen steeg van 404 in 2018 naar 512 in 2019.

Het aantal incidenten steeg bij het busvervoer sneller dan bij het treinvervoer. In 2019 werd er vaker melding gedaan van een vernieling of verontreiniging aan een bushalte.

Een duidelijk oorzaak van de stijging van het aantal incidenten weet gedeputeerde Avine Fokkens (VVD, verkeer en vervoer) niet. De provincie en Arriva merken wel op dat een deel van de conflicten tussen personeel en reizigers komt doordat reizigers nog steeds contant willen betalen in de bus. Dat is echter al bijna twee jaar niet meer mogelijk in de bus. Dan zouden ze bij stations bij verschillende loketten een kaartje moeten halen.

Dit kan u ook interesseren:

Omstanders redden te water geraakte man uit water in Leeuwarden

Vrouw botst met auto tegen boom in Hurdegaryp

Auto botst tegen boom bij Boijl

error: Deze content is beveiligd!