Image default
Friesland

Honderdtal jongeren komen af op ‘Project-X-oproep’ Dokkum

Dokkum – Een vermeende ProjectX-oproep ging sinds woensdagmiddag en -avond viraal in de regio en daarbuiten.


Een jongedame had opgeroepen via haar Snapchat-verhaal om langs te komen op de Da. A.M.L. Frevelstraat in de stad. Bij deze oproep stond dat het bericht gedeeld moest worden en zo gebeurde. Honderden, al dan niet duizend jongeren waren op den duur geïnformeerd.

Daarnaast kreeg de politie rond 19:00 uur lucht van de actie en men kwam ter plaatse. Op dat moment was het nog vrij rustig in de Dokkumer wijk de Kooilanden.

Naarmate de avond vorderde arriveerden er steeds meer jongeren in de wijk. Ook de politie schaalde op en kwam met meer mankracht, waaronder een hondengeleider, ter plaatse.

Ook werd er onopvallend gesurveilleerd en werd op den duur besloten om auto’s die via de drukste invalsweg de wijk in wilden te controleren.

Een politie-biker kon samen met een tweetal noodhulp-eenheden de gemoederen op de Frevelstraat in bedwang houden. Wel werden tientallen ID-kaarten van jongeren die gehoor gaven aan de oproep geregistreerd door de agenten in de straat.

Het meisje is door de politie meegenomen naar het bureau en verhoord. Later op de avond is zij weer thuisgebracht. Rond kwart voor elf ging zij via de achteruitgang uit haar woning en is zij met een vriendin naar een andere woning gegaan waar ze ook de nacht door zal brengen.

Over aanhoudingen of andere wanordelijkheden is op dit moment niets bekend. Naar schatting kwamen er zo’n honderd jongeren op de oproep af. Het meisje had na een tijdje de oproep stopgezet, maar dit mocht dus niet baten. Door de politie-inzet kon, voor zover bekend, escalatie voorkomen worden.

Rond middernacht werden de controles opgeheven en leek de rust wedergekeerd in de Kooilanden.

Dit kan u ook interesseren:

Vlammenzee verwoest industriepand in Roden

SAR Nederland zoekt naar 48-jarige vermiste Drachster

Brommerrijder ernstig gewond na botsing met auto in Ureterp

error: Deze content is beveiligd!