Image default
DrentheFrieslandGroningen

Handhavers voeren actie voor bewapening

Landelijk – Een groep handhavers gaat dinsdag om 12.00 uur bij het gemeentehuis in Leeuwarden actie voeren. Ze vragen om middelen om zichzelf mee te kunnen verdedigen.


De actie in Leeuwarden (maximaal dertig personen en op 1,5 meter afstand) maakt deel uit van een landelijke actie. Ook in Amsterdam, Den Haag, Eden, Rijswijk, Den Bosch, Beverwijk en Velsen laten de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van zich horen. Daarnaast betuigen op meerdere plekken in het land, waaronder Drachten, boa’s hun steun.

Schelden, spuwen, duwen, schoppen en slaan. Jaarlijks neemt de agressie en het geweld tegen handhavers toe. Op eerste paasdag was het raak in Amsterdam en Rotterdam. En een paar dagen later in Haarlemmermeer. In IJmuiden was het raak op Hemelvaartsdag. Ze gingen niet onbezonnen op een groep af. Ze hielden, nadat waarschuwen niet hielp, één jongeman aan. Razendsnel daarna vormde zich een grote groep die meteen in de aanval ging. Seconden leken minuten en die paar minuten leken uren.

Toen een agent arriveerde en zijn wapenstok trok, spatte de groep uiteen. Het effect van gewelds/verdedigingsmiddelen waren in deze situatie duidelijk zichtbaar. De boa’s staan daarom vandaag stil bij wat hun collega’s in het land hebben meegemaakt en doen de volgende oproep: “Wij roepen minister Grapperhaus op maatregelen te nemen en op de kortst mogelijke termijn toe te staan dat burgemeesters kunnen besluiten de handhavers uit te rusten met wapenstok en/of pepperspray. De minister heeft daarover al in oktober vorig jaar een afspraak gemaakt met de bonden. Nu moet dat met de grootste spoed realiteit worden”.

Dit kan u ook interesseren:

Auto belandt in het water langs N910 bij Triemen

Opnieuw rijdt bakwagen zich vast onder viaduct Pop Dijkemaweg in Groningen

Man maakt veel schade met gestolen trekker en botst tegen woning in Drachten

error: Deze content is beveiligd!