Image default
Friesland

Groot onderzoek gestart bij aangetroffen drugslaboratorium in Haule (video)

Haule – De politie is woensdagochtend begonnen met een groot onderzoek aan de Polderweg in Haule. In een schuur werd een drugslaboratorium aangetroffen na een explosie.


Door de explosie raakt er een 21-jarige man uit Eindhoven zwaargewond en een persoon overleed ter plaatse. Het onderzoek is op dit moment nog in volle gang en de politie is nog bezig met de identificatie van de overleden persoon. Dit is op dit moment nog niet afgerond.  De Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) en de droneteam van de politie zijn aanwezig. Ook SEON is aanwezig vanwege het ontmantelen van de drugslab.

De weg is in beide richting nog steeds afgesloten voor het verkeer. De bewoners van de woning zijn op een andere locatie ondergebracht.

Harde knal

Buurtbewoners hoorden dinsdagavond net na 22:00 uur een harde knal en renden er meteen op af. Ze kwamen een zwaargewonde gedesoriënteerde man tegen die helemaal zwart om het hoofd was. Buurtbewoners hebben hem gekoeld met water. Hij is met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen.

De schuur werd gehuurd door twee mannen. De eigenaar was met zijn gezin thuis op het moment van de explosie. Jaren geleden heeft het in het zelfde pand een hennepplantage gezeten. De buren hadden de twee huurders nog niet eerder gezien.

Chemicaliën en giftige stoffen

Een drugslab brengt zeer grote gevaren met zich mee, zo blijkt ook bij dit incident. Zo kunnen chemicaliën bijvoorbeeld ontbranden of ontploffen en kunnen giftige stoffen ontsnappen. De gevolgen van een dergelijke ontploffing of brand zijn vaak niet te overzien. Niet enkel de productie van synthetische drugs, maar ook de opslag van de benodigde chemicaliën is levensgevaarlijk. Daarnaast worden de afvalstoffen meestal gedumpt in de natuur. Dat is gevaarlijk voor mens, dier en milieu. De gedumpte stoffen zijn vaak zeer brandbaar, bijtend of giftig. Ook kunnen de chemicaliën in het grondwater terechtkomen, wat leidt tot waterverontreiniging.

Dit kan u ook interesseren:

Meisje (12) uit Leeuwarden vermist

Alerte buurtbewoners weten erger te voorkomen bij brand in Drachten

Auto belandt in het water langs N910 bij Triemen

error: Deze content is beveiligd!