Image default
Corona Friesland

GGD: Geen nieuwe coronagevallen in Dokkum, mogelijk komende dagen wel toename

Dokkum – De teller van het aantal mensen die positief zijn getest op corona en deel uitmaken van de uitbraak in Dokkum blijft voorlopig staan op achttien. Maandag zijn er geen nieuwe gevallen bijgekomen. Toch houdt GGD Fryslân er rekening mee dat het aantal Dokkumers dat een positieve uitslag krijgt de komende dagen nog toeneemt. Marcel de Jong van de GGD tegenover 112-Dokkum: “We weten wel dat veel mensen uit de regio Dokkum zich laten testen op het coronavirus, maandag geen positieve tests, betekent niet dat we er nu al vanaf zijn.”


Duidelijk is in ieder geval dat deze maand enkele van de positief geteste personen met klachten zijn blijven doorlopen. Ze hebben de uitslag van de test niet thuis afgewacht of zich niet aan de quarantainevoorschriften gehouden. Een beeld dat helaas herkenbaar is voor GGD Fryslân en ook voor andere GGD’s in Nederland.

Waar GGD Fryslân dergelijk gedrag ten stelligste afkeurt, is dit niet strafbaar. De huidige quarantainemaatregelen gebeuren op vrijwillige basis. Verplichte quarantaine op grond van de wet vereist veel meer stappen en gebeurt momenteel niet.

De afgelopen dagen zijn er veel vragen binnengekomen over de zaterdag geuite veronderstelling van GGD Fryslân dat het virus in Dokkum op een terras kan zijn overgedragen. GGD Fryslân kan niet met 100 procent zekerheid vaststellen dat dit zo is gebeurd, maar vindt het wel zeer aannemelijk. De betrokken jongeren hielden op een terras te weinig afstand tot elkaar. Er was nauwelijks wind. Daardoor is het voor GGD Fryslân even goed mogelijk dat het virus op een terras is doorgegeven als in de kroeg waar zij ook kwamen. Vanuit volksgezondheidsoogpunt vond GGD Fryslân het van belang deze informatie dit weekend publiekelijk te maken.

De oproep blijft om voldoende afstand te houden, ook in de buitenlucht en om bij klachten een test te laten afnemen en de uitslag thuis af te wachten.

Dit kan u ook interesseren:

KNRM rukt uit voor schip dat water maakt, maar blijkt enkel motorstoring te hebben

Jongetje vast op dak van school in Burgum

Brandblusinstallatie zet H&M Heerenveen onder water

error: Deze content is beveiligd!