Image default
Friesland

Gemeente Smallingerland gaat handhavers uitrusten met bodycams als proef

Drachten – De proef in Smallingerland waarbij gemeentelijke handhavers (BOA’s) worden uitgerust met bodycams start op 4 september.


Drie maanden lang wordt bekeken of de draagbare camera’s bijdragen aan de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de opsporingsambtenaren. Na afloop van de pilot besluit de gemeente of de bodycams definitief blijven. Smallingerland maakte al in mei bekend met de proef mee te willen doen.

Uit proeven in andere gemeenten zou blijken dat bodycams hierbij werken als afschrikmiddel. Het vermoeden bestaat dat mensen zich geremd voelen wanneer zij gefilmd worden en hun gedrag aanpassen.

De camera’s staan volgens de gemeente standaard op stand-by. Beelden worden dan wel geregistreerd maar niet opgeslagen, en telkens overgeschreven. Als de handhaver zich onveilig voelt, kan hij de camera aanzetten. Dat meldt hij van tevoren.

Wie gefilmd is, kan binnen een termijn van drie weken bij de gemeente inzage vragen van de beelden. Na een maand wordt het beeldmateriaal automatisch gewist.

Dit kan u ook interesseren:

Vrouw botst met auto tegen boom in Hurdegaryp

Auto botst tegen boom bij Boijl

Brandweer ingezet voor autobrand in Hurdegaryp

error: Deze content is beveiligd!