Image default
Friesland Groningen

Geen 30 maar meer dan 270 containers overboord geslagen

Regio – Op Terschelling en Vlieland zijn woensdagmorgen meerdere containers aangespoeld die een vrachtschip de nacht ervoor verloren was. Dat meldt de kustwacht woensdag. In totaal zijn zo’n tweehonderdzeventig containers overboord geslagen.


Inmiddels zijn 21 containers aangespoeld op Ameland, Vlieland en Terschelling. Andere containers drijven nog in het water. De kustwacht speurt met een vliegtuig boven de Waddeneilanden naar de nog vermiste containers.

Peroxide
In drie van de containers zitten vaten met organische peroxide in poedervorm, dat in geconcentreerde vorm gevaarlijk kan zijn voor mensen. De kustwacht raadt mensen aan die de peroxide vinden om deze niet aan te raken en om de politie of brandweer in te schakelen.

In de containers die tot op heden zijn gevonden zaten onder meer auto-onderdelen, IKEA-meubelen, gloeilampen, televisies en speelgoed. De aangespoelde spullen zijn ook strandjutters op de Waddeneilanden niet ontgaan. Op social media worden gretig foto’s gedeeld van mensen die voorwerpen van de stranden vissen.

Normaal gesproken moeten spullen die overboord geslagen zijn en aanspoelen worden ingeleverd bij de gemeente, zo gebiedt de Wet op de strandvonderij. De gemeente Terschelling liet woensdagmiddag echter weten dat de gevonden zaken mogen worden meegenomen. De goederen “hebben door contact met zeewater geen waarde meer” en zijn de facto schroot geworden. Wel mogen gesloten containers niet worden opengemaakt.

De vracht sloeg overboord in de wateren ten noorden van het Duitse Waddeneiland Borkum, gelegen ten oosten van de onbewoonde Waddeneilanden Rottumeroog en Rottumerplaat. Het schip dat de vracht vervoer, de MSC ZOE, is bijna 400 meter lang en kan maximaal 19.000 containers vervoeren. Het is daarmee een van de grootste vrachtschepen ter wereld.

Dit kan u ook interesseren:

Gewonde bij brand in tussenwoning in Oudeschoot

Redacteur BB

Politie rolt hennepkwekerij op in Heiligerlee

Dennis Postma

Vrouw belandt met auto in sloot langs A7; snelweg afgesloten

Nieuwsuitkollum
error: Deze content is beveiligd!