Image default
DrentheFrieslandGroningen

Ga met deze warmte niet te fietsen met uw hond!

Regio – Neemt u de hond graag mee als u een rondje gaat fietsen? Wees dan waakzaam in de zomer, ook als u uw hond goed getraind hebt om naast de fiets te lopen.


Fietsen in de zomer is voor ons mensen heerlijk. Omdat we op de fiets zitten, hebben we de wind in onze haren, daardoor lijkt het vaak koeler.

Als het warmer is dan 15 graden, loopt uw hond het volgende risico wanneer hij naast de fiets mee gaat:
– Zijn poten kunnen op het warme asfalt brandwonden oplopen
– Hij kan hitte bevangen raken. Door de combinatie van lichamelijke inspanning en warmte is dit sneller gebeurd dan wij beseffen
– Hij kan te veel water drinken omdat hij het te warm heeft wat het risico op maagkanteling vergroot.

Een hond raakt minder makkelijk zijn warmte kwijt dan wij mensen. Bovendien loopt de hond met zijn ‘blote voeten’ over warm wegdek. Gaat u fietsen met de hond, dan is het verstandig om de vroege ochtend als tijdstip te kiezen en in het bos te fietsen, waar de hond op gras kan lopen, ipv wegdek.

Wanneer het te warm is voor uw hond gaat hij overmatig hijgen, waarbij u soms ook de buik heftig ziet bewegen. Zodra u stilstaat, gaat de hond op zoek naar een koele plek om daar te liggen, daardoor kan de hond aan de lijn trekken. Dat wil dus niet zeggen dat hij verder wil rennen. Soms gaat de hond ook oneffen of ‘zwabberend lopen’. Dit zijn ernstige signalen die de hond soms pas laat zien als het al bijna te laat is.

Bron: hondenbescherming.nl

Dit kan u ook interesseren:

Politie houdt twee verdachten aan na winkeldiefstal ‘die leek op overval’ in Groningen

Twee fietsers in botsing in Assen; één gewonde

Brommerrijder ernstig gewond na botsing met auto in Ureterp

error: Deze content is beveiligd!