Image default
Drenthe Friesland

Eerste Volvo XC90 ambulance voor Friesland, Drenthe en Limburg-Noord

Friesland/ Drenthe – UMCG Ambulancezorg en Ambulancezorg Limburg-Noord hebben hun krachten gebundeld om hun wagenpark uit te breiden met een nieuw merk ambulance: een Volvo XC90. 


De eerste Volvo in zijn soort voor een ambulancedienst in Nederland. Op dit moment zijn er namelijk alleen Mercedes en Volkswagen ingezet als ambulances. UMCG Ambulancezorg en Ambulancezorg Limburg-Noord willen nu een jaar een proef draaien met het merk Volvo. Volvo is op dit moment namelijk erg ambitieus bezig met de nieuwste moderne en energiezuinige technieken.

Beide ambulancediensten hebben de ambitie om de CO2 uitstoot te verlagen en om een energiezuinig wagenpark in bezit te hebben. Volvo denkt mee in die ambitie.

Interieurontwerp

De Zweedse firma Nilsson heeft voor UMCG Ambulancezorg en Ambulancezorg Limburg-Noord het interieurontwerp aangepast om de hoge Nederlandse standaard te behouden. Door de wagen een meter te verlengen en het dak te vervangen door carbon is de wagen aerodynamisch en lichter dan de bestaande ambulances. Ook is het formaat uniek.

Meer comfort

Hij is namelijk zeer compact, maar geeft genoeg werkruimte aan de ambulanceverpleegkundige en heeft zelfs ruimte voor een elektrische power load brandcard. Dat is een systeem waarbij de brancard volledig elektrisch omhoog en omlaag gebracht wordt maar ook volledig elektrisch in en uit het voertuig kan gaan. Dit biedt de patiënt extra veiligheid en ontlast het ambulanceteam met zwaar tilwerk.

Daarnaast heeft het voertuig een betere wegligging waardoor de patiënt meer comfort heeft tijdens het vervoer. De Volvo is, zoals het merk bekend staat, voorzien van de modernste technieken op het gebied van veiligheid en hulpsystemen welke de chauffeur helpen bij het veilig en snel door het verkeer manoeuvreren.

Proef

Beide Volvo XC90 zijn afgelopen week uit Zweden opgehaald en zijn vanaf 1 maart inzetbaar. Ze draaien een jaar mee met de diensten als proef en gaan elke maand per post rouleren, nadat de chauffeurs specifiek zijn geschoold. Na een jaar wordt er geëvalueerd en beoordeeld welke toekomst de Volvo XC90 heeft in de ambulancezorg.

Foto: Ambulancezorg UMCG

Dit kan u ook interesseren:

Auto flink beschadigd bij botsing in Boijl

Voertuig te water in Nieuw Amsterdam; één gewonde

Keukenbrand geblust door brandweer

error: Deze content is beveiligd!