Image default
Friesland

Dodelijke steekpartij Drachten: verdachte handelde uit noodweer

Drachten/Leeuwarden – De rechtbank in Leeuwarden heeft donderdag een uitspraak gedaan van de dodelijke steekpartij op 22 december in Drachten.


Volgens de rechtbank heeft de 16-jarige jongen uit Gorredijk uit noodweer gehandeld. Hij stak Roan Brilstra met een mes neer in zijn borst. De manier waarop hij zich heeft verdedigd, door het slachtoffer met een mes in de borst te steken, was volgens de rechtbank echter ‘buitenproportioneel’.

De 16-jarige Gorredijker kon volgens de rechtbank niets anders doen dan zichzelf verdedigen toen hij door het latere slachtoffer en een vriend van achteren werd aangevallen. Rechtbank: ‘Er kon niet van de verdachte worden verwacht dat hij een andere keuze maakte dan zich te verdedigen’. De verdachte ging echter te ver toen hij het slachtoffer met een mes te stak.

De jongen ging daarmee volgens de rechter ‘over de grens van de noodzakelijke verdediging’. In de rechtszaak van de Gorredijker ging het om een tussenvonnis: de rechtbank heeft de zaak nog niet volledig kunnen behandelen omdat een rapport van de Kinderbescherming over een eventuele opnameplek voor de jongen nog niet gereed is.

Een 14-jarige Drachtster, een medeverdachte is wel veroordeeld. Hij kreeg 100 dagen jeugddetentie waarvan 45 dagen voorwaardelijk. Dat is een lagere straf die het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste. Toen eiste het OM 255 dagen jeugddetentie, waarvan 200 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 100 uur. De opgelegde straf is gelijk aan de tijd die de Drachtster in voorarrest heeft doorgebracht.

Het Openbaar Ministerie ging uit van medeplegen van poging tot doodslag. De rechtbank achtte ‘bedreiging met een misdrijf tegen het leven gericht’ bewezen, een minder zware kwalificatie van het delict.

Bovendien hield de rechtbank er rekening mee dat de jongen nadat hij vrijkwam werd bedreigd en dat hij met zijn familie ondergebracht moest worden in een safehouse. Het gezin denkt er over na om te verhuizen.

Door de rechtbank wordt de Drachtster kwalijk genomen dat hij het mes heeft meegenomen waarmee het slachtoffer om het leven is gebracht. De jongen heeft in feite door het mes mee te nemen er volgens de rechtbank voor gezorgd dat de medeverdachte het kon gebruiken met alle fatale gevolgen van dien. De rechtbank sprak haar zorgen uit over ‘hoe licht jongeren denken over het dragen van een mes’.

Volgens voorzitter Nynke Vlietstra blijkt dat jongeren niet genoeg nadenken over wat er kan gebeuren als je een mes bij je hebt. De Drachtster komt onder toezicht van de jeugdreclassering en hij mag geen gebruik maken van sociale media, zolang de reclassering dat nodig acht.

Beide verdachten hadden eerder op de dag geprobeerd het latere slachtoffer en een vriend te beroven. ‘Hoeveel money heb je bij je?’, werd er geroepen.

Er volgde later een confrontatie op de Zuidkade in Drachten, waar de jongens de verdachten aanvielen. De Gorredijker zou later verklaren dat hij Roan Brilstra ‘in een reflex’ met het keukenmes had gestoken.

Volgens de rechtbank was er op camerabeelden te zien dat het ontzettend snel was gegaan, er zaten maar een paar seconden tussen het trekken van het mes en het steken. De rechtbank bepaalde dat de vader en moeder van Roan recht hebben op schadevergoedingen van respectievelijk 20.000 en 30.000 euro. De zaak van de Gorredijker wordt op 24 juni hervat door de rechtbank.

Dit kan u ook interesseren:

Omstanders bevrijden kind dat vast zit met voet in spaken van fiets

Politie zoekt verdachten woningoverval Heerenveen

Auto en bedrijfsbus in botsing op Trekwei bij Oudwoude

error: Deze content is beveiligd!