Image default
DrentheFrieslandGroningen

De voor- en nadelen van 5G

Landelijk – 5G, er werd de voorbije maanden al veel over geschreven. De een kon niet wachten tot het ook in Nederland werd aangeboden terwijl de ander zich vragen stelde bij de veiligheid. Maar wat houdt 5G precies in en hoe werkt het? En wat zijn de voor- en nadelen van 5G? Wij vertellen je er hieronder alles over.


Wat is 5G?
5G is de vijfde generatie mobiel internet en de opvolger van 4G. Deze vierde generatie mobiel internet is al 11 jaar oud, dus was het hoog tijd voor vernieuwing. 5G belooft enorm snel mobiel internet. Zo zouden gebruikers in de praktijk kunnen genieten van 1 gigabit per seconde. Dat is een groot verschil met 4G, dat internetsnelheden aanbiedt van zo’n 1 megabit per seconde.

Hoe werkt het?
Om deze hogere internetsnelheden te kunnen bereiken, wordt gebruikgemaakt van de Fotonica technologie. Deze technologie houdt in dat data wordt uitgewisseld met lichtdeeltjes. 5G providers in Nederland moeten hiervoor een hogere frequentieband gebruiken dan bij 4G: 3,5Ghz.

Deze frequentieband biedt naast hogere snelheden ook een hogere capaciteit aan. Maar ieder voordeel heeft zijn nadeel: dit betekent dat het bereik van de antenne en de dekking een stuk lager is. Als gevolg hiervan zullen meer zendmasten moeten worden geplaatst. Anders kan 5G niet over het hele land worden gebruikt. Ook wordt het signaal sneller tegengehouden door deuren en ramen. Dit betekent dat je binnenshuis of op kantoor niet altijd bereik hebt.

De voor- en nadelen van 5G
5G kent heel wat voordelen. Zoals hierboven al vermeld, kun je veel sneller surfen met 5G dan met 4G. Dit houdt in dat je binnen enkele seconden je favoriete serie kunt downloaden of je favoriet spel kunt spelen bij online kansspelaanbieders. Ook online gamen of videochatten is dan in een mum van tijd mogelijk. Daarnaast kun je veel meer data versturen met 5G. Ook is het een stuk stabieler en betrouwbaarder en zorgt 5G ervoor dat de batterij van je smartphone minder snel leeg is. De grotere bandbreedte zorgt er bovendien voor dat er weinig vertraging is op het netwerk. Dit houdt in dat 5G kan worden gebruikt door drones, zelfrijdende auto’s, VR of zelfs robots.

Dat klinkt allemaal positief, waarom krijgt 5G dan zoveel tegenstand? Het feit dat er meer zendmasten moeten worden geplaatst, stuit veel mensen tegen de borst. Tegenstanders vrezen namelijk dat dit zorgt voor meer schadelijke straling. Als gevolg daarvan werden verschillende 5G netwerkpalen vernield. Toch heeft wetenschappelijk onderzoek naar straling nog niet kunnen aantonen dat 5G een schadelijk effect heeft op de gezondheid. Het RIVM geeft namelijk in hun onderzoek aan dat de gemeten straling van 5G onder de limieten van de EU ligt.

Welke providers bieden al 5G aan?
Momenteel wordt 5G al aangeboden bij T-Mobile, Vodafone en KPN. Bij Vodafone is 5G standaard inbegrepen bij alle RED-abonnementen. Bij T-Mobile is 5G gratis voor T-Mobile Unlimited en Unlimited Plus abonnementen. Alle KPN-klanten met een abonnement kunnen 5G gebruiken.

Wil je zelf ook 5G kunnen gebruiken, dan moet je ervoor zorgen dat je toestel “5G ready” is. Zo moet je over een smartphone beschikken met een ingebouwde 5G-modem. Daarnaast moet je een abonnement hebben dat 5G aanbiedt en moet je je in een 5G-dekkingsgebied bevinden. Bevind je je buiten zo’n gebied, dan gebruik je opnieuw 4G.

5G dekking in Nederland
Waar kun je momenteel 5G gebruiken in Nederland? Dit hangt af van je provider. Heb je een abonnement bij T-Mobile, dan geniet je in grote delen van Nederland al van 5G. De provider wil tegen het eind van het jaar volledige landelijke dekking bieden. KPN heeft eind 2021 als doel, op dit moment is 5G beschikbaar voor ruim twee derde van Nederland. Klanten van Vodafone kunnen min of meer in heel Nederland mobiel surfen met 5G.

Fotograaf: Pixabay

Dit kan u ook interesseren:

Auto belandt in het water langs N910 bij Triemen

Opnieuw rijdt bakwagen zich vast onder viaduct Pop Dijkemaweg in Groningen

Man maakt veel schade met gestolen trekker en botst tegen woning in Drachten

error: Deze content is beveiligd!