Image default
Friesland

Buizerd valt voorbijgangers aan in Burdaard

Burdaard – Op de Steenendamsterweg in Burdaard is het uitkijken geblazen voor fietsers en wandelaars. Een buizerd heeft het hier voorzien op de argeloze voorbijgangers.


De aanvallen vinden dusdanig regelmatig plaats, dat er voor de gemeente Ferwerderadiel niets anders op zat dan een waarschuwing uit te geven dat de kans aanwezig is dat je aangevallen word.

”Laat u de vogel verder met rust, het is een beschermde diersoort. Zodra de jongen groot zijn is de vogel weer vertrokken” aldus de gemeente.

Territorium

Waarschijnlijk heeft de vogel inderdaad een nest in de buurt. Instinctief zal de buizerd zijn jongen beschermen.  “Deze roofvogel gaat broeden in april. Dan hebben de bomen nog niet eens blaadjes en is het nog lekker rustig. In mei worden de jongen geboren en dan, potverdorie, wordt het mooi weer en zijn er allemaal mensen in zijn territorium.” zo vertelde valkenier Ruben van Maaren vorig jaar aan RTL Nieuws.

Vooral hardlopers en lange mensen zijn volgens de valkenier het doelwit. Kinderen en honden lopen doorgaans geen gevaar. De overlast duurt daarnaast niet heel lang, half juni zijn de jongen normaliter uitgevlogen en wordt het lontje van de buizerd een stukje langer.

Dit kan u ook interesseren:

Man (28) uit Achtkarspelen doodgeschoten in Boelenslaan

Man doodgeschoten door politie in Boelenslaan (Video)

Rijstrook afgesloten door ongeval op Centrale As

error: Deze content is beveiligd!