Image default
Friesland

‘Brand’ in winkelpand op Raadhuisplein Drachten (video)

Drachten – Brandweer Fryslân opent aankomende woensdagmiddag een tijdelijke winkel op het Raadhuisplein. In de pop-up-store kunnen belangstellenden vier dagen per week alle informatie krijgen over brandveiligheid. Dinsdagavond oefende de brandweer in een woning boven de winkel.


Brandweer Fryslân opent woensdagmiddag om drie uur samen met de gemeente Smallingerland een pop-up store in Drachten. Aan het Raadhuisplein 21 informeren brandweermensen inwoners vier dagen in de week gratis over brandveiligheid. Iedereen is welkom in de pop-up store voor informatie over brandveiligheid en om de meest voorkomende brandoorzaken te ontdekken.

Reguliere openingstijden
De pop-up store is van 4 tot en met 20 april geopend op woensdagen van 13.00 tot 18.00 uur, op donderdagen van 13.00 tot 21.00 uur, op vrijdagen van 13.00 tot 18.00 uur en op zaterdagen van 12.00 tot 17.00 uur.

Veiligheidsweken Drachten
De pop-up store is onderdeel van de veiligheidsweken in Drachten. Naast de pop-up store wordt er een ‘oefening in de wijk’ georganiseerd en worden op verschillende locaties voorlichtingen over brandveiligheid gegeven. Veel mensen denken: ‘Brand overkomt mij niet’. Toch krijgt Brandweer Fryslân jaarlijks rond de 300 meldingen van brand in een woning. Dankzij goede voorlichting kunnen mensen hun huis zelf een stuk brandveiliger te maken. Of, als er toch brand uitbreekt, de gevolgen ervan beperken.

De blusploeg van brandweer Drachten houdt dinsdagavond vanaf half acht een oefening in de woning boven de winkel aan het Raadhuisplein. Daarbij mogen omwonenden en ondernemers komen kijken. Wonen boven winkels brengt risico’s met zich mee waar alle gebruikers een verantwoordelijkheid in hebben. Eigenaren, bewoners en gebruikers zijn zich veelal niet bewust van de extra risico’s die verbonden kunnen zijn aan wonen boven winkels. Daarom werkt Brandweer Fryslân door middel van gerichte voorlichtingsactiviteiten nauw samen met gemeenten en ketenpartners aan brandveiligheid bij ‘wonen boven winkels’.

Huis vol rook
Met het Oefenen in de Wijk wil de brandweer mensen bewust maken van brandveiligheid in en rondom huis en welke maatregelen men zelf kan nemen om brand te voorkomen. Dinsdagavond kregen buurtbewoners en ondernemers uitleg over het bestrijden van een brand in hun pand. Na de oefening mochten ze ook zelf even het pand in, om te ervaren hoe het is als je huis vol rook staat.

De brandweer wil met name laten zien dat het wel een aantal minuten duurt voordat de brandweer ter plaatse is en wat mensen in die tijd zelf kunnen doen om de brand te beperken of zichzelf in veiligheid te brengen. Minder incidenten, minder slachtoffers en minder schade. Dat zijn de doelstellingen van Brandweer Fryslân. Om dit te bereiken stimuleert Brandweer Fryslân brandveilig gedrag en zelfredzaamheid van burgers, bedrijven en instellingen door hen bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid en zorgplicht voor brandveiligheid.

Dit kan u ook interesseren:

Man (28) uit Achtkarspelen doodgeschoten in Boelenslaan

Man doodgeschoten door politie in Boelenslaan (Video)

Rijstrook afgesloten door ongeval op Centrale As

error: Deze content is beveiligd!