Image default
Friesland

Botulisme in vijver in Drachten, meerdere dode vogels

Drachten (Fryslân) – In de vijvers tussen Alferhof en St. Jansberg in Drachten zijn afgelopen week meerdere dode eenden en zeevogels gevonden.


De dode dieren zijn geruimd door de gemeente. Vermoedelijk gaat het om botulisme verschijnselen. Dieren die in besmet water zwemmen kunnen ernstig ziek worden. De gemeente heeft borden geplaatst om mensen te waarschuwen. Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging, veroorzaakt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. Voor deze bacterie zijn temperaturen boven 20°C en een eiwitrijk milieu, zoals een dode vogel, ideale omstandigheden.

De bacterie vermeerdert zich dan zeer snel en scheidt daarbij de giftige stof botuline af. Dit heeft voornamelijk schadelijke gevolgen voor de dieren die in het water leven, zoals watervogels en vissen. Voor mensen vormt botulisme in zwemwater ook een gevaar, maar weinig mensen worden er ziek van. Ga daarom niet in water zwemmen op plaatsen waar u dode dieren ziet drijven, want van dat water kunt u wel ziek worden.

Dit kan u ook interesseren:

Bestuurder botst op container op industrieterrein in Drachten

Fietser ernstig gewond door aanrijding met automobilist bij de Hoeve

Auto belandt op vluchtheuvel na botsing; bestuurder raakt gewond

error: Deze content is beveiligd!