Image default
Friesland

Boten en auto in beslag genomen in witwasonderzoek

LEEUWARDEN – De politie heeft maandag in Leeuwarden een auto en twee boten in beslag genomen. De 36-jarige eigenaar is aangehouden op verdenking van witwassen.


Het was de politie opgevallen dat de man er een uitgavenpatroon op na hield, dat niet passend was bij zijn inkomsten. Dat was aanleiding om een nader onderzoek in te stellen naar zijn financiële situatie. Dat onderzoek was de reden om maandag een zoeking te doen in de woning van de man en een aantal van zijn garageboxen. De zoekingen waren enerzijds gericht op het vinden van waardevolle goederen en geld in het kader van afpakken. Anderzijds is gezocht naar financiële administratie.

Georganiseerde criminaliteit

Bij de zoekingen is een echt vuurwapen, een nepwapen, een hoeveelheid pillen en poeder (mogelijk harddrugs, maar dat wordt nog onderzocht) en een fors geldbedrag aan contanten in beslag genomen. De aanpak van de georganiseerde criminaliteit, waar witwassen onder valt, is een landelijke prioriteit voor de politie, FIOD en het Openbaar Ministerie. Er zijn vaak grote geldbedragen gemoeid bij grootschalige witwaspraktijken. Vaak wordt illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld is uiterst zorgelijk, omdat de crimineel dan zorgeloos kan profiteren van het verkregen geld.

Afpakken en ontnemen

Misdaad mag niet lonen! Daarom intensiveert de politie in Noord Nederland en het Openbaar Ministerie haar inspanningen om crimineel vermogen af te pakken. Door status(symbolen) af te pakken, laat de politie en het Openbaar Ministerie zien dat misdaad niet loont. Het geld dat de politie in Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie afpakt kan niet meer gebruikt worden voor het financieren van nieuwe criminele activiteiten. Bij de zoekingen is beslag gelegd op een boot met een geschatte waarde van 300.000 euro en een auto met een geschatte waarde van 50.000 euro. Daarnaast is nog beslag gelegd op een kleinere boot van ongeveer € 20.000 en een duur horloge (Rolex).

Vervolg onderzoek

Nader onderzoek moet uitwijzen waarvan de man zijn luxe aankopen heeft kunnen bekostigen. De verdachte is ingesloten voor verhoor. Het onderzoek zet zich voort.

Dit kan u ook interesseren:

Vrouw belandt met auto op de kop in heg na ongeval bij Waskemeer

Twee voertuigen botsen op kruising in Drachten

Meerdere snelwegen geblokkeerd in het Noorden; ook protest bij gemeentehuis

error: Deze content is beveiligd!