Image default
Friesland

Betonbommenen en giftige capsules gevonden bij Vijfhuizen

Vijfhuizen – In Noard-Fryslân Bûtendyks liggen heel veel oude bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Door It Fryske Gea is een speciaal team ingezet om dezen te verwijderen. Tijdens dit prces zijn er onder andere twaalf betonbommen en dertig capsules met giftig zuur gevonden.


Normaal liggen de explosieven diep onder het slijk waar dezen geen kwaad kunnen, maar ze worden nu opgegraven in het kader Vijfhuizen ‘Van Zoet naar Zout’. Op deze plek gaat een unieke overgang komen van zoet naar zout water.

Militair oefenterrein

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Noard-Fryslân Bûtendyks een oefenterrein voor de Duitsers. In het gebied oefenden de piloten met het droppen van bommen. Hiervoor lagen verschillende bakens in het gebied waarop de bommen werden gedropt. De piloten lieten speciale oefenbommen vallen. In de bommen zaten langwerpige sleuven waarin capsules gestopt werden. De sleuf was afgedekt met een plankje. Het was de bedoeling dat de plankjes bij het neervallen eruit vielen en de capsules knapten. Het zuur in de capsules reageerde vervolgens op de zuurstof in de lucht en begon te roken. Vanuit de bunker op Noard-Fryslân Bûtendyks werden de vorderingen bekeken.

Dit kan u ook interesseren:

Forse schade bij botsing tussen twee auto’s bij Blesdijke

Auto belandt in sloot bij Boelenslaan; bestuurster vermoedelijk onder invloed

Motorrijder onderuit in Ee

error: Deze content is beveiligd!