Image default
Friesland

90.000 dieren ontruimd na vaststelling vogelgriep op pluimveebedrijf

Witmarsum – Op een pluimveebedrijf in Witmarsum is de H5 versie van de vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding te voorkomen, zal de NVWA alle 90.000 kippen ruimen.


In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Witmarsum liggen 3 andere pluimveebedrijven. Bij deze bedrijven zullen proeven zullen worden gedaan om te onderzoeken of ook op deze bedrijven dieren zijn besmet.

In de standaard 10 kilometerzone liggen nog tien andere pluimveebedrijven. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft zaterdagochtend per direct en vervoersverbod voor het vervoer van pluimee, eieren, mest, strooisel en andere dieren ingesteld in de zone van 10 kilometer om het bedrijf waar de besmetting is vastgesteld.

Landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, zijn nog altijd van kracht. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen.

Dit kan u ook interesseren:

Omstanders bevrijden kind dat vast zit met voet in spaken van fiets

Politie zoekt verdachten woningoverval Heerenveen

Auto en bedrijfsbus in botsing op Trekwei bij Oudwoude

error: Deze content is beveiligd!