Image default
Friesland

80 Friese scouts actief bij kranslegging nationale dodenherdenking Amsterdam

Amsterdam – Circa 80 Friese scouts en zeekadetten, waarvan zeker 15 uit Leeuwarden, hebben gister avond een bijdrage geleverd aan de nationale herdenking op de Dam.


Eens in de 12 jaar is een provincie aan de beurt om vrijwilligers uit scouting of het zeekadetkorps aan te leveren voor de herdenking op de Dam. De laatste keer dat Friesland deze vrijwilligers mocht leveren was in 2006.

“Het is een unieke kans”, volgens één van de aanwezige scouts. Als je nagaat dat jou provincie één keer in de twaalf jaar aan de beurt is en je tussen de 14 en 17 jaar moet zijn, om deel te mogen nemen, komt slechts 25% van de jeugdleden in aanmerking om een bijdrage te leveren. Dan moet je nog wel even ingeloot worden want het aantal beschikbare plaatsen is doorgaans kleiner dan het aanbod aan vrijwilligers.

In de voorbereiding naar de herdenking toe hebben de scouts en zeekadetten begin april een voorbereidingsweekend gehad, waarbij ze aan boord van de schepen, van de zeekadetten Lemmer, hebben geslapen. Tijdens dit weekend veel aandacht voor de herdenking op zich, maar ook voor de verhalen over de oorlog, het verzet en vrijheid. Zo hebben de jeugdleden tijdens een bezoek aan het verzetsmuseum in Leeuwarden een oud verzetstrijder en één van de tijdens ‘de overval’ ontsnapten uit de Blokhuispoort, gesproken. Het voorbereidingsweekend geeft het aanwezige kader een goed beeld van de jeugdleden en voor welke taak zij het beste geschikt zijn.

Op de oudermiddag op 21 april, worden deze taken bekend gemaakt. Zo zijn er vlag-hijsers, krans aangevers, rolstoelbegeleiders en bezetting bloementafel en bloemen garderobe. “Het maakt me niet uit welke taak ik krijg”, geeft één van de scouts aan, “elke taak is even belangrijk”. Uiteraard zijn er taken die meer in de belangstelling staan zoals het vlag hijsen of voor de krans aangevers, welke een grotere kans hebben om in beeld te zijn. Andere jeugdleden geven juist aan een dergelijke belangstelling geen voorkeur te geven en zijn liever op de achtergrond bij de bloementafels of als begeleider van 1 van de veteranen.

Gister Aal vroeg in de ochtend werd er vanuit diverse plaatsen in de provincie met bussen naar Amsterdam gereden. Na een laatste lunch en nogmaals de diverse taken doornemen en oefenen is het vertrek naar de Dam waar de jeugdleden in het begin van de middag al aanwezig zijn om hand en span diensten te leveren bij alle voorbereidingen en te ofenen tot de puntje op de bekende i staan. Pas laat op de avond rijden de bussen weer terug en zijn de jeugleden tegen éé uur weer terug op de opstapplaatsen.

“Een hele inspannende en vermoeiende dag”, wordt aangegeven door diverse jeugdleden. “maar wat zijn we trots dat we aan deze herdenking, op deze manier mogen bijdragen”.

Dit kan u ook interesseren:

Man (28) uit Achtkarspelen doodgeschoten in Boelenslaan

Man doodgeschoten door politie in Boelenslaan (Video)

Rijstrook afgesloten door ongeval op Centrale As

error: Deze content is beveiligd!