Image default
Drenthe Groningen

Twee aanhoudingen in onderzoek naar produceren synthetische drugs

Noord Nederland – De politie heeft dinsdagochtend een 28-jarige inwoner van Roden, en een 35-jarige inwoner van Assen aangehouden in een onderzoek naar het produceren van synthetische drugs. Naast de twee aanhoudingen doorzochten agenten vijf woningen in Groningen, Assen, Roden en Beilen. Daarbij werd onder andere gezocht naar grondstoffen voor het maken van synthetische drugs en ander bewijsmateriaal.


Groot drugslab in Suwâld
Vorig jaar op 12 december werd in het Friese Suwâld een groot drugslab ontdekt in een stal naast een boerderij aan de Aldemiede. Agenten waren naar de boerderij gegaan omdat het sterke vermoeden bestond dat in het pand een hennepkwekerij zat. Deze kwekerij werd ook gevonden, maar daarnaast vonden agenten ook een groot drugslab en een growshop. Door het onderzoeksteam werd beslag gelegd op de kwekerij, de growshop en het drugslab. De 43-jarige bewoner van de boerderij werd aangehouden. De Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) was uren in de weer om het grote drugslab te ontmantelen. Een gespecialiseerd bedrijf moest komen om alle chemisch afval af te voeren.

Vervolg onderzoek
Na het ontdekken van het grote lab werd direct een onderzoek gestart om inzicht te krijgen in de organisatie achter deze locatie. Rechercheurs gingen in verhoor met de aangehouden bewoner. Daarnaast werd sporenonderzoek gedaan en met diverse betrokkenen gesproken. Het onderzoeksteam kreeg daarbij zicht op een 28-jarige inwoner van Roden, en een 35-jarige inwoner van Assen. Het tweetal kon uiteindelijk als verdachte worden aangemerkt voor betrokkenheid bij de productie van synthetische drugs in Suwâld.

Aantreffen grondstoffen en lab in aanbouw
Het vermoeden dat de twee verdachten zich bezig hielden met de productie van synthetische drugs werd bevestigd toen bij een verkeerscontrole in de auto van de verdachten grondstoffen voor het maken van drugs werden gevonden. Ook in een loods in Leek en Dronten werden deze zelfde grondstoffen gevonden. Ook daar bleek een link te zijn met de twee verdachten. Tenslotte werd in Zuidlaarderveen een lab in aanbouw aangetroffen waarbij het sterke vermoeden bestond dat ook daar het tweetal bemoeienis mee had.

Aanhoudingen
Dinsdagochtend werd besloten om tot aanhouding over te gaan. In vijf woningen in Groningen, Assen, Roden en Beilen werden invallen gedaan. Bij deze actie werden de twee verdachten aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten. Het onderzoek gaat verder en meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten. De bewoner van de boerderij zit sinds zijn aanhouding op 12 december nog steeds vast. Hij moest zich halverwege mei verantwoorden voor de rechtbank.

Beslag op boerderij
Naast de vijf invallen en de twee aanhoudingen werd door het onderzoeksteam ook beslag gelegd op de boerderij en bijbehorende stal in Suwâld. Het Openbaar Ministerie zal aan de rechter vragen om de boerderij en de stal verbeurd te laten verklaren. De panden op deze locatie zijn namelijk gebruikt om strafbare feiten te kunnen plegen. Om een extra barrière op te werpen wordt in Noord-Nederland daarom bij alle ontdekte drugslabs beslag gelegd op het pand.

Dit kan u ook interesseren:

Verfbrander zorgt voor brand in dakgoot en spouw in Nieuwe Pekela

Meisje (16) gewond bij steekincident in Tynaarlo

Kop-staart ongeval tussen twee auto’s in Assen

error: Deze content is beveiligd!