Image default
Drenthe

67-jarige vader van spookgezin Ruinerwold aangehouden

Ruinerwold – Vandaag heeft de politie een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek Ruinerwold. Dit betreft de 67-jarige Gerrit Jan van D. uit Ruinerwold. Hij is één van de zes personen die maandag in de woning aan de Buitenhuizerweg werden aangetroffen. De man wordt vooralsnog verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en witwassen.


Gezin
De vandaag aangehouden 67-jarige Gerrit Jan van D., verdachte en zes andere betrokkenen in dit onderzoek, zeggen een gezin te vormen. De verdachte zou de vader zijn, de overige vijf personen én de melder zouden zijn kinderen zijn.

De politie heeft in dit onderzoek te maken met een uitzonderlijke situatie. Deze mensen hebben mogelijk sinds 2010, met elkaar en afgezonderd van de samenleving, in de woning geleefd. De aangetroffen situatie vraagt om een zorgvuldige aanpak waarbij aandacht en zorg is voor de aangetroffen jongvolwassenen. Verschillende deskundigen zijn hierbij betrokken. Voor de zes betrokkenen is op een veilige plek opvang geregeld.

De zes meerderjarige kinderen staan niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen. De politie onderzoekt de precieze relaties tussen de verdachten en personen die onderdeel uitmaken van het opsporingsonderzoek.

Inbewaringstelling
De 58-jarige man uit Ruinerwold die maandag 14 oktober is aangehouden is vanmiddag voorgeleid voor de rechter-commissaris. Hij is de huurder van de woning aan de Buitenhuizerweg. De man werd in eerste instantie aangehouden omdat hij het onderzoek van de politie belemmerde. Ook hij wordt inmiddels verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving en witwassen. De man is in bewaring gesteld voor 14 dagen.

Vrijheidsberoving
De mannen worden onder meer verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving. De politie heeft redenen om aan te nemen dat de zes betrokkenen niet uit vrije wil in het pand aan de Buitenhuizerweg verbleven. De politie onderzoekt of het volgen van een bepaalde levens- of geloofsovertuiging heeft geleid tot de leefsituatie waarin de personen verkeerden.

Onderzoek
Dit betreft een opsporingsonderzoek naar een uitzonderlijke zaak. De politie begrijpt dat er nog heel veel vragen zijn. De politie doet zorgvuldig onderzoek om zo veel mogelijk van deze vragen te kunnen beantwoorden.

De politie heeft een Team Grootschalige Opsporing (TGO) opgestart , 30 politie-agenten werken aan deze zaak. De polite heeft op meerdere locaties doorzoekingen gedaan en er is buurtonderzoek en sporenonderzoek verricht.

Dit kan u ook interesseren:

Vlammenzee verwoest industriepand in Roden

Twee fietsers in botsing in Assen; één gewonde

Auto brandt volledig uit in Havelterberg

error: Deze content is beveiligd!