Wandellegging vs. sportlegging: wat is het verschil?

Geplaatst op 4 oktober 2024, om 11:04 uur

Op het gebied van sportkleding kiezen de meeste mensen voor het dragen van sportleggings. Niet alleen voor het sporten, maar ook in het dagelijks leven dragen we ze allemaal graag. Maar niet elke legging is hetzelfde. De meest populaire keuzes zijn de wandellegging en de sportlegging. Hoewel ze beide erg fijn zitten, zijn er toch belangrijke verschillen tussen deze twee soorten. We leggen je uit welke!

Materiaal

Een van de grootste verschillen tussen een wandellegging en een sportlegging zit hem in het materiaal waar hij van gemaakt is. Voor wandelleggings wordt vaak gekozen voor zachtere en dikkere stoffen zoals katoen, elastaan of een mix van polyester en spandex. Deze materialen bieden meer comfort en warmte, wat natuurlijk logisch is, aangezien je buiten sport. Omdat wandelen een minder intensieve sport is, krijg je het minder snel warm en hoeft het materiaal ook niet per se ademend te zijn. Bij een sportlegging is dit wel weer van belang. Sportleggings worden over het algemeen gemaakt van vochtafvoerende materialen zoals polyester of nylon. Net als bij een sportbh waardoor het snel zweet kan afvoeren en je droog en koel houdt tijdens het sporten.

Pasvorm

Qua pasvorm zit er ook een groot verschil tussen de twee soorten leggings. Wandelleggings hebben over het algemeen vooral een comfortabele pasvorm. Ze zijn zo ontworpen dat je ze langdurig comfortabel kunt dragen tijdens het bewegen. Je kunt je er vrij in bewegen, zonder dat de stof te strak om je benen heen voelt. Sportleggings hebben over het algemeen een strakkere pasvorm. Dit biedt ook compressie op de benen, wat helpt bij het bevorderen van de bloedcirculatie en geeft ook ondersteuning tijdens het sporten. Zo kan een sport legging zorgen dat je minder snel last krijgt van vermoeide benen of spierpijn. De legging zal strak en goed blijven zitten en niet afzakken tijdens het sporten.

Functionaliteit en het ontwerp

Naast de pasvorm is ook de functie van de legging meegenomen in het ontwerp. Een wandellegging is zo ontworpen dat hij perfect voor wandelen is en een sportlegging is zo ontworpen dat hij het beste zit tijdens het sporten. Bij een wandellegging houdt het in dat hij zo ontworpen is voor outdoor activiteiten. Ze hebben bijvoorbeeld meerdere zakken met ritsen voor je sleutels en telefoon en kunnen ook winddicht of waterafstotend zijn. De legging wordt zo ontworpen dat ze zowel comfortabel als functioneel zijn. Ook zijn wandelleggings vaak wat dikker en hebben ze extra stevig stof bij de benen. Dit maakt ze ook duurzaam en slijtvast. Sportleggings daarentegen zijn vaak juist minimalistisch ontworpen. Bij het ontwerp is rekening gehouden met bewegingsvrijheid en aerodynamica. Daarnaast zijn ze ontworpen om bestand te zijn tegen herhaalde, snelle bewegingen en hebben ze genoeg rek. Ze zijn wat dunner en lichter en hebben geen zakken. Ondanks dat ze dunner en lichter zijn, worden ze van duurzame materialen gemaakt die een stuk veerkrachtiger zijn dan bijvoorbeeld een wandellegging. Zo blijft de legging ook na veel dragen en wassen nog mooi zijn strakke pasvorm behouden.