OM eist celstraffen tot 6 jaar voor bezit, ombouwen en verkoop van vuurwapens

Geplaatst op 3 september 2024, om 16:04 uur

EMMEN – Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Zwolle celstraffen tot zes jaar geëist tegen drie verdachten die terechtstaan voor onder meer het bezit van vuurwapens. Een 25-jarige man uit Spaarndam wordt daarnaast verdacht van het ombouwen van gasalarmpistolen naar (automatische) vuurwapens, het verkopen daarvan en van het witwassen van de opbrengsten. Ook zijn 25-jarige (ex)-partner is verdachte. Bij een 30-jarige man uit Emmen zijn in zijn woning vuurwapens en munitie gevonden.

Het drietal kwam in beeld na de ontdekking van video’s met allerlei vuurwapens op de telefoons van drie in april tot jarenlange gevangenisstraffen veroordeelde verdachten uit het onderzoek ‘26Dieppe’. Ook werd het DNA van de 25-jarige verdachte uit Spaarndam aangetroffen in een werkplaats waar wapens werden omgebouwd. Hij is aangehouden op 17 januari 2024. Na onderzoek aan zijn telefoon en in zijn woning, is ook zijn 25-jarige partner aangehouden. Op de telefoon van de Spaarndammer zijn verder filmpjes gevonden waaruit de betrokkenheid van de 30-jarige man uit Emmen blijkt. Hij is aangehouden op 24 juni 2024.

Doorgeladen vuurwapen
De video’s van de man uit Spaarndam die boven water zijn gekomen, zijn verontrustend. Zo is hij te zien op de openbare weg met een automatisch vuurwapen dat hij doorlaadt en vervolgens afvuurt. Ook is zijn DNA op vuurwapens aangetroffen. Hij wordt daarom verdacht van het voorhanden hebben van diverse vuurwapens, waaronder een doorgeladen (omgebouwd) vuurwapen dat in zijn Volkswagen Golf lag. Maar ook automatische wapens, een Beretta, Glock en meerdere gasalarmpistolen die bedoeld zijn om om te bouwen tot echte vuurwapens. De verdachte bestelde die in Estland.

Babybedje
In totaal bestelde hij 75 gasalarmpistolen, zo blijkt uit onderzoek bij het bedrijf in Estland. Gegevens uit zijn laptop maken duidelijk dat hij nog 32 gasalarmpistolen heeft besteld bij een Tsjechische onderneming. Veelzeggend is dat op zijn slaapkamer, op de wasmand voor het babybedje, een Gucci-tas met daarin een patroonhouder met een patroon is aangetroffen. Het OM verdenkt de man ervan dat hij de bestelde gasalarmpistolen grootschalig en beroepsmatig heeft omgebouwd naar vuurwapens en die heeft verhandeld via Snapchat.

Gesmokkelde telefoon
Zelfs na zijn aanhouding is de Spaarndammer in de gevangenis doorgegaan met gesprekken over vuurwapens met criminele contacten. Dit deed hij onder andere via een naar binnen gesmokkelde telefoon. Uit de gesprekken blijkt duidelijk zijn aansturende rol. Ook geeft hij zijn partner de opdracht om alles “weg te zetten” en om mensen te informeren over zijn detentie. Bij de doorzoeking van zijn woning werd naast vuurwapens, ook MDMA aangetroffen: 93 tabletten en 40 gram.

Zijn 25-jarige (inmiddels ex)-partner staat terecht voor het voorhanden hebben van vuurwapens. Ook zij wordt, samen met kinderstemmetjes op de achtergrond, op video’s gehoord in de directe aanwezigheid van vuurwapens, grote geldbedragen en dure kleding. Verder denkt het OM dat de vrouw de criminele activiteiten van haar partner heeft voortgezet terwijl hij gedetineerd zat. Dit blijkt uit de afgeluisterde gesprekken die de man vanuit de gevangenis heeft gevoerd. Het stel staat verder terecht voor witwassen van een bedrag van ruim 60.000 euro. De contante stortingen en luxegoederen van Gucci stroken niet met de financiële situatie van het stel, waarvan de man onder bewind staat.

Ombouwen
De 30-jarige man uit Emmen wordt ervan verdacht dat hij vuurwapens, munitie en geluiddempers voorhanden heeft gehad. Hij nam de wapenbestellingen voor de man uit Spaarndam aan. In zijn woning zijn o.a. een patroonmagazijn, munitie, massieve ijzeren staven en spullen gevonden die worden gebruikt om gasalarmpistolen om te bouwen naar vuurwapens.

Reacties

reacties