5 certificaten waarmee je laat zien dat jouw organisatie veilig werkt

Geplaatst op 3 augustus 2024, om 00:00 uur

Veiligheid is de laatste jaren alsmaar belangrijker geworden. Een goede ontwikkeling, want zowel je werknemers als klanten profiteren hiervan. Is jouw bedrijf de laatste jaren ook steeds veiliger gaan werken? Dan kan dit je voordeel opleveren bij bijvoorbeeld aanbestedingen. Daarom wil je waarschijnlijk dat het voor iedereen duidelijk is dat jouw organisatie veilig werkt. Hieronder lichten we 5 certificaten uit waarmee je dit aantoonbaar maakt.

#1 VGM Checklist Aannemers (VCA)

Als ondernemer in Albrandswaard heb je vast weleens gehoord van VCA. In principe is dit niets meer dan een checklist waarmee aannemers aan kunnen tonen dat veiligheid, gezondheid en het milieu bij hen hoog in het vaandel staat. VCA is bedoeld voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden verrichten of in een risicovolle omgeving werken. Bouwterreinen, werkplaatsen en fabrieken zijn hier goede voorbeelden van. Met dit certificaat laat je allereerst zien dat je een goede werkgever bent. Daarnaast is een VCA-certificaat steeds vaker een vereiste bij (openbare) aanbestedingen.

#2 Veiligheid en gezondheid Checklist Uitzendkrachten (VCU)

Waar VCA bedoeld is voor bedrijven die risicovol werk verrichten of op gevaarlijke plekken werken, heeft VCU betrekking op uitzend- en detacheringsbureaus. Het gaat hierbij vooral om bureaus die personeel uitzenden naar VCA-gecertificeerde bedrijven. Deze certificering verhoogt het veiligheidsbewustzijn van medewerkers en leidt tot een afname van het verzuimpercentage en het aantal ongevallen. Bovendien heb je een voorsprong op concurrenten bij het verwerven van opdrachten als je VCU-gecertificeerd bent.

#3 Safety Culture Ladder

Wil je weten hoe jouw bedrijf er op het gebied van veilig werken voorstaat? Dan biedt de Safety Culture Ladder – voorheen veiligheidsladder – uitkomst. Een onafhankelijk bedrijf voert een audit uit en deelt je vervolgens in op een trede van deze ladder. Je weet zo precies wat je al goed doet en op welke gebieden je bedrijf zich nog kan verbeteren. Als je goed genoeg scoort op de Safety Culture Ladder, ontvang je het bijbehorende certificaat.

#4 ISO 45001

Werkgevers zijn verplicht om zorg te dragen voor de gezondheid en veiligheid van hun personeel. Kun je hier nog wel wat hulp bij gebruiken? Dan biedt ISO 45001 uitkomst. Dit is een mondiale managementsysteemnorm voor gezond en veilig werken (G&VW). De norm helpt je bovendien bij het voeren van beleid dat gericht is op het realiseren van goede arbeidsomstandigheden. Als je werkt volgens de ISO 45001, is de bedrijfsvoering een stuk veiliger en dat verkleint de kans op ongevallen. Daarnaast helpt deze certificering om bedrijfsprocessen te optimaliseren en efficiënter te werken.

#5 Voedselkwaliteit Loonwerk (VKL)

We sluiten af met de VKL certificering. Dit is een kwaliteitssysteem voor bedrijven die actief zijn binnen de agrarische loonwerksector. Als je dit certificaat in je bezit hebt, laat je zien dat je voldoet aan de veiligheidseisen die gesteld worden aan zowel landbouw als handel. Bestaan je activiteiten grotendeels uit het verrichten van werkzaamheden met, aan of door machines voor plantaardige en dierlijke productie? Dan kun je een VKL-certificaat aanvragen. Het certificaat is erkend door GLOBAL GAP en voldoet bovendien aan de eisen van de European General Food Law en HACCP-criteria.