Nieuw munitiedepot komt niet in Gronings aardbevingsgebied, maar in Friesland
Geplaatst op 13 november 2024, om 07:30 uurGRONINGEN – In het aardbevingsgebied van Groningen zal geen munitiedepot worden gebouwd, zo heeft staatssecretaris Gijs Tuinman van Defensie dinsdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder overwoog Defensie locaties in onder andere Slochteren, Luddeweer en Tjuchem, maar ziet hiervan af na zorgen bij de omwonenden.
De bouw van het depot zou betekenen dat inwoners in de directe omgeving hun woning definitief zouden moeten verlaten vanwege de strenge veiligheidseisen. Tuinman benadrukt dat het “onacceptabel” zou zijn om Groningers, die net hun huizen hebben laten versterken of hiervoor plannen hebben, te vragen opnieuw hun woonplek op te geven.
Defensie had in totaal acht locaties in Noord-Nederland onderzocht voor de munitieopslag, die snel inzetbare munitie voor Nederland of NAVO-bondgenoten zou bevatten. Tijdens een informatiebijeenkomst in september uitten veel Groningers hun zorgen over de plannen. Hun reactie speelde een belangrijke rol in het besluit om af te zien van de Groningse locaties. “De uitgesproken zorgen en emoties van de bewoners hebben mij doen beseffen wat zij al hebben doorstaan door de mijnbouwschade,” schrijft Tuinman.
Ook de Drentse plaatsen Zweeloo en Exloo vallen af, waardoor de focus nu op Friesland ligt. De drie resterende locaties die worden onderzocht zijn in de buurt van de Kollumerwaard en Lemmer. Bij de definitieve keuze zal worden meegewogen hoeveel omwonenden hun woning zouden moeten verlaten.
Daarnaast is Defensie op zoek naar een extra locatie voor reguliere munitieopslag, die niet direct inzetbaar hoeft te zijn. Van de aanvankelijk negen onderzochte locaties in het oosten van het land blijven er nu drie over: Staphorst en Weerselo in Overijssel, en Biddinghuizen in Flevoland.