Mogelijk weer 130 km/u op snelweg richting Duitsland

Geplaatst op 8 oktober 2024, om 14:32 uur

BINNENLAND – Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat overweegt de maximumsnelheid op vier trajecten, waaronder een deel van de A37 in Drenthe, weer te verhogen naar 130 kilometer per uur. Dit schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat specifiek om de A37 tussen knooppunt Holsloot en Zwartemeer, de A7 op de Afsluitdijk, de A7 tussen Zuidbroek en de Duitse grens, en de A6 tussen Lelystad Noord en de Ketelbrug.

De minister benadrukt dat het nog niet zeker is of de snelheid op deze wegen daadwerkelijk verhoogd kan worden. Een verkennend onderzoek naar de impact op stikstofuitstoot en de gevolgen voor beschermde natuurgebieden is de volgende stap. Madlener verwacht begin volgend jaar een besluit te kunnen nemen.

Sinds maart 2020 is de maximumsnelheid overdag verlaagd naar 100 kilometer per uur om de stikstofuitstoot te verminderen. Het huidige kabinet, gesteund door coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB, streeft ernaar de snelheid waar mogelijk weer te verhogen. Madlener geeft echter aan dat het niet overal haalbaar is, gezien de noodzakelijke maatregelen om de impact op de natuur te beperken. Daarom kiest hij voor een gefaseerde aanpak, waarbij op geselecteerde trajecten mogelijk eerder resultaat geboekt kan worden.