UPDATE: Zorgboerderij verloren na grote brand

Geplaatst op 11 augustus 2024, om 15:53 uur

FOUDGUM – Zondagmiddag, kort na 14:00 uur, werd de brandweer gealarmeerd voor een hevige brand aan de François Haverschmidtwei in Foudgum. Bij aankomst bleek het dak van de woonboerderij volledig in brand te staan, waardoor het pand als verloren moet worden beschouwd. De brand werd snel opgeschaald naar een grote brand, met brandweerkorpsen uit Dokkum, Ternaard, Damwâld en Burgum die massaal werden ingezet.

Ook een rietgedekt bijgebouw achter de boerderij ging volledig in vlammen op. De rookontwikkeling was zo intens dat deze in de wijde omtrek zichtbaar was. Om de brand te bestrijden, werd de N356 in beide richtingen afgesloten voor verkeer en werd een tweede watertransportsysteem ingezet.

Hoewel de brand inmiddels onder controle is, zal het nablussen nog enige tijd duren, meldt de brandweer. De zorgboerderij, die dienst doet als dagbesteding, had op het moment van de brand geen cliënten die er overnachtten. De bewoners hebben zelf vervangende woonruimte gevonden. Ondanks aanzienlijke schade aan het voorhuis, staat het nog overeind. De zorgwoning aan de achterzijde is gespaard gebleven. Ook de bewoner van een mantelzorgwoning achter de boerderij kon het pand tijdig verlaten.

De dierenambulance was aanwezig om enkele schapen en ander vee in veiligheid te brengen. Ondanks de grootschalige inzet van de brandweer blijft de omvang van de brand en de schade aan de boerderij aanzienlijk.

Foto’s: NoorderNieuws

Reacties

reacties