Code geel wegens pittige onweersbuien

Geplaatst op 13 mei 2024, om 17:07 uur

BINNENLAND – Het KNMI heeft vandaag gewaarschuwd voor “enkele pittige onweersbuien” die zich kunnen voordoen in delen van Nederland, voornamelijk in het noorden, midden en oosten van het land. Deze waarschuwing, die geldt tot 21.00 uur vanavond, heeft geleid tot het uitgeven van code geel voor de provincies Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen, evenals het Waddengebied.

Volgens het KNMI kunnen deze onweersbuien gepaard gaan met plaatselijke windstoten tot ongeveer 60 kilometer per uur en kleine hagelstenen met een diameter van minder dan 1 centimeter. Dit kan leiden tot verstoringen in het verkeer, dus weggebruikers worden geadviseerd om extra voorzichtig te zijn en hun snelheid aan te passen aan de weersomstandigheden.

Hoewel het weerinstituut heeft gewaarschuwd voor deze onweersbuien, wordt verwacht dat ze in de loop van de avond zullen afnemen en minder intens zullen worden. Na 21.00 uur vanavond zal de weercode niet langer van kracht zijn.

Het KNMI gebruikt vier verschillende weerwaarschuwingscodes: groen, geel, oranje en rood. Code geel, zoals die vandaag is uitgegeven, duidt op mogelijk gevaarlijk weer dat vaak voorkomt in Nederland. Het is een signaal om extra alert te zijn, vooral voor mensen die onderweg zijn of activiteiten buiten hebben gepland.

Reacties

reacties