Gevangenisstraffen geëist voor gewapende woningoverval

Geplaatst op 11 maart 2024, om 07:44 uur

SNEEK – Het OM eiste vanmiddag in de rechtbank in Leeuwarden gevangenisstraffen tegen drie mannen op verdenking van een gewapende overval op 11 november 2022 in Sneek. Onder bedreiging van vuurwapens en een mes werd het slachtoffer beroofd van goederen, waaronder een waardevolle Canada Goose-jas, geld, bankpassen, telefoons en kleding. Het slachtoffer kende één van de overvallers; met hem was hij in zijn woning om te chillen en te gamen. Later kwam daar een tweede persoon bij. Plotseling werd het slachtoffer geconfronteerd met een derde persoon in zijn woning en toen zag hij dat zij wapens bij zich hadden waarmee zij hem bedreigden en in bedwang hielden. Vervolgens gingen zij er met de buit vandoor.

Het politieonderzoek richtte zich direct op de vraag: wie zijn die drie mannen die in de woning van het slachtoffer waren geweest? En, waren er nog meer mensen bij betrokken? Fotoconfrontatie en andere onderzoekshandelingen leidden naar de woonplaats van één van de verdachten in Lelystad. Bij de doorzoeking in die woning trof de politie verschillende goederen aan die van het slachtoffer afkomstig waren, waaronder de Canada Goose-jas. Ook trof de politie in die woning een mes aan. De politie doorzocht eveneens de auto die was gezien bij de woning van het slachtoffer nadat de bestuurder ervan al als een van de medeverdachten was aangemerkt. Daar werden een revolver en telefoons aangetroffen. Het slachtoffer herkende de revolver en het mes waarmee hij was bedreigd en de telefoons bleken van hem te zijn.

Ook zijn in het onderzoek verschillende telefoons in beslag genomen, zijn er telefoongesprekken afgeluisterd en zijn telefonische verkeersgegevens uit het verleden opgevraagd. In een van de telefoons van de verdachten trof de politie een foto aan van de binnenkant van een Canada Goose-jas. De dag na de overval was deze foto opnieuw te zien, echter nu bewerkt en met een tekst erbij: “bieden”. Ook waren er belangrijke chats te lezen tussen de verdachten waarin zij op die dag met elkaar afspraken, kennelijk met de bedoeling om naar Sneek te gaan.

Met deze bewijsmiddelen alsmede de forensische sporen, camerabeelden en verhoren, kan de officier wettig en overtuigend bewijzen dat drie van de vier verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan dit zeer ernstige feit. Voor een vierde verdachte heeft het OM onvoldoende aanknopingspunten om hem als medepleger te zien. Het OM eist vrijspraak voor deze verdachte.

Niet alleen veroorzaakt dit soort feiten gevoelens van angst en onveiligheid in de maatschappij, maar ook bij de direct daarbij betrokkenen. De officier: “Terwijl het slachtoffer dacht te gaan chillen met verdachte, werd hij verrast en hebben verdachten hem op een grove manier behandeld in zijn eigen woning. Het OM rekent hen met name de mate van geweld (waaronder het dreigen met een vuurwapen) en de angst die het slachtoffer moet hebben gevoeld, zeer aan. Bovendien heeft hetgeen er die dag is gebeurd grote gevolgen gehad voor het slachtoffer. Zo heeft hij uit angst voor de daders camera’s rondom zijn huis geplaatst. Het is niet ondenkbaar dat het slachtoffer nog lang met gevoelens van angst zal worden geconfronteerd.”

Rekening houdend met de ernst van het feit, de verschillende rollen die de verdachten hebben gehad ten opzichte van elkaar, de gevolgen die het heeft gehad voor het slachtoffer en de persoonlijke omstandigheden van de verdachten vordert de officier aan de rechtbank om gevangenisstraffen op te leggen variërend van 4-5 jaar.

De rechtbank doet op 22 maart uitspraak.

Reacties

reacties