Duitse politie roept Nederlanders in Drentse grensregio op weg te blijven

Geplaatst op 28 december 2023, om 21:02 uur

DRENTHE – De Duitse politie heeft inwoners uit de Nederlandse grensstreek in Drenthe opgeroepen om niet naar Nedersaksen te komen om het hoge water te bekijken. Er kunnen wegen afgesloten zijn, en de hulpdiensten moeten ongestoord hun werk kunnen doen. Veiligheidsregio Drenthe en de politie hebben deze oproep gedeeld. Hoewel de huidige waterstand uitzonderlijk is, is een dergelijk verzoek van de Duitse politie ook vrij ongewoon.

Grote delen van de deelstaat Nedersaksen worden getroffen door hoge waterstanden. Minister-president Stephan Weil van de deelstaat spreekt van records en benadrukt dat er nog nooit eerder overstromingen van deze omvang zijn geweest. Hij beschrijft de situatie als “beangstigend” en wijst op “enorme watermassa’s die zich bevinden waar normaal gesproken kleine rivieren door het landschap meanderen”. Momenteel werken ongeveer 100.000 mensen in Nedersaksen aan het bestrijden van het hoogwater. Inwoners van Meppen, gelegen op ongeveer 10 kilometer van de Nederlandse grens, zijn donderdagochtend opgeroepen om het gebied te verlaten vanwege het overstromingsgevaar door een zwakke dijk langs de Eems.

Ook in Lilienthal bij Bremen is een dijk ernstig verzwakt, en de brandweer kan niet instaan voor de veiligheid van de bewoners. In sommige delen van het gebied is daarom de elektriciteit uitgeschakeld. In het uiterste zuidoosten van Nedersaksen zijn er spanningen geweest tussen de brandweer en dagjesmensen die per se foto’s willen maken. Ook zijn er meldingen van diefstal van zandzakken, volgens een woordvoerder van de hulpdiensten tegen omroep NDR.

Reacties

reacties