2024: een goed jaar om een huis te kopen

Geplaatst op 15 december 2023, om 23:46 uur

In 2024 staan de formatie van het nieuwe kabinet, de Olympische Spelen in Parijs en het EK voetbal op het programma. Maar deze gebeurtenissen verbleken misschien wel bij wat jij in 2024 gaat doen. Zit het in je planning om een ander huis te kopen? Dan heb je genoeg aan je hoofd. Gelukkig zijn het vrijwel alleen maar leuke dingen, omdat een huis kopen positief is. Hoewel je daar tijdens het inpakken van de vijftigste verhuisdoos wellicht anders over denkt, maar daar moet je doorheen. Het is het waard, want 2024 lijkt een goed jaar te worden om een ander huis te kopen.

Hypotheekrente daalt

De kans is groot dat de hypotheekrente in 2024 gaat dalen. Helemaal zeker is dat niet. Onder andere de inflatie speelt een belangrijke rol bij de hoogte van de hypotheekrente. Maar zoals het er nu naar uitziet, komt de vaste rente (10 jaar vast) uit op 3,5 tot 4%. In het beste geval daalt de rente zelfs naar 3%. Er is een kleine kans dat de hypotheekrente stijgt. Voor je maximale hypotheek berekenen is het interessant als de rente lager is. Dat betekent namelijk dat je meer kunt lenen en in een duurder segment kunt zoeken.

Wat doen de huizenprijzen?

De hypotheekrente is niet het enige interessante bij het kopen van een nieuwe woning. Ook de huizenprijzen spelen een rol. Die rol kan behoorlijk groot zijn. Nu is de situatie in het noorden van het land niet zo extreem geweest als in de Randstad, maar ook hier stegen de prijzen twee jaar geleden flink. Inmiddels is de markt gestabiliseerd, maar de verwachting is dat de huizenprijzen in 2024 weer gaan stijgen. Dit zal waarschijnlijk niet om hele grote stijgingen gaan.

Wat doet de inflatie?

De inflatie is wekelijks in het nieuws, en vaak zijn het geen berichten waar je vrolijk van wordt. In 2022 was de inflatie extreem, met ruim 11%. In 2023 werd het al wat normaler en de prognose voor 2024 is nog wat rooskleuriger. Zoals het er nu voor staat, is de inflatie in 2024 2,9%. Dat is gunstig voor de hypotheekrente en voor de koopkracht. Met een nieuwe woning gaan de maandlasten vaak stijgen. Twijfel je of je het allemaal wel kunt betalen? Schakel dan een financieel adviseur in, bijvoorbeeld van Financieel Fit. Deze experts kennen de financiële markt uit hun hoofd en helpen je bij de aankoop van een nieuwe woning.

Minder aanbod

Het enige minpunt voor huizenkopers in 2024 is dat het aantal transacties gaat dalen. Dat komt niet door minder vraag, maar door een kleiner aanbod. Er komen minder huizen te koop te staan. Niet zo weinig dat de hele markt plat ligt, maar het is ook niet zo dat je de keuze uit tientallen woningen hebt. Hier moet je rekening mee houden bij bezichtigingen. Stel dat je twijfelt over de vraagprijs, houd dan in je achterhoofd dat er misschien niet snel weer zo’n mooie kans komt.

Reacties

reacties