Subsidies aanvragen: Een steuntje in de rug voor innovatieve bedrijven

Geplaatst op 2 oktober 2023, om 09:47 uur

In de wereld van ondernemen komt innovatie vaak met een prijskaartje. Of je nu werkt aan een nieuw product, proces of technologie, de ontwikkelingsfase kan duur zijn. Gelukkig zijn er subsidies die bedrijven bij ons in het noorden kunnen helpen om deze kosten te verlagen. Twee van deze subsidies die we in dit artikel behandelen zijn de WBSO en de MIT R&D.

 

WBSO: Minder belasting, meer innovatie

WBSO staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Het is een fiscale regeling die Nederlandse ondernemers steunt die investeren in onderzoek en ontwikkeling (R&D). Simpel gezegd, als je bedrijf bezig is met vernieuwende projecten, dan kun je met de WBSO een deel van de loonkosten en andere R&D-kosten terugkrijgen. Dit gebeurt in de vorm van een vermindering op je belastingaangifte.

 

Hoe werkt het? Als je denkt dat je project in aanmerking komt voor de WBSO, dan kun je een WBSO aanvragen. Hierin beschrijf je wat je onderzoeksproject inhoudt, wat je hoopt te bereiken en welke kosten je verwacht te maken. Na goedkeuring ontvang je een S&O-verklaring, waarmee je de belastingvoordelen kunt claimen.

 

MIT R&D: Samen sterker

De MIT R&D-subsidie, voluit MKB-Innovatiestimulering Regio en Topsectoren R&D-samenwerkingsprojecten, is specifiek bedoeld voor MKB-bedrijven die samenwerken aan innovatieve projecten. Denk aan samenwerkingsverbanden tussen bedrijven onderling, of tussen een bedrijf en een kennisinstelling. Het mooie van de MIT R&D is dat het projecten ondersteunt die echt nieuw en uniek zijn voor de betrokken partners.

 

De aanvraag voor een MIT R&D-subsidie vraagt om een gedetailleerd projectplan. Hierin leg je uit wat het project inhoudt, welke innovaties je verwacht en hoe de samenwerking eruitziet. Daarnaast is het belangrijk te beschrijven hoe het project past binnen de doelen van de regio of topsector waarvoor je de aanvraag doet.

 

Tips voor het aanvragen van subsidies

  1. Start op tijd. Het aanvraagproces voor subsidies kan even duren en er zijn vaak specifieke deadlines. Zorg dat je goed voorbereid bent.
  2. Wees helder en concreet. Een goede subsidieaanvraag beschrijft duidelijk wat het project inhoudt en wat de verwachte resultaten zijn.
  3. Ken de criteria. Elke subsidie heeft specifieke eisen. Zorg dat je project hieraan voldoet om teleurstelling te voorkomen.
  4. Vraag hulp. Er zijn veel adviseurs en specialisten in het noorden van Nederland die je kunnen helpen met je aanvraag. Zij kennen de ins en outs van de verschillende subsidies en kunnen je kansen op succes vergroten.

Het aanvragen van subsidies als de WBSO of MIT R&D kan een flinke boost geven aan je innovatieplannen. Door een deel van de kosten te dekken, maakt de overheid het makkelijker voor bedrijven om te investeren in de toekomst. En hoewel het aanvraagproces soms wat uitdagend kan zijn, zijn de voordelen vaak meer dan de moeite waard. Dus als je plannen hebt om iets nieuws en spannends te ontwikkelen, kijk dan zeker naar de subsidiekansen die voor jou beschikbaar zijn.

 

Reacties

reacties