Overlijdensrisicoverzekering: een slimme investering in de toekomst van je familie

Geplaatst op 10 augustus 2023, om 16:05 uur

Sta je op het punt om een woning te kopen en sluit je hiervoor een hypotheek af? Dan vraagt de hypotheekverstrekker je of je ook een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af wilt sluiten. Tot 2018 was je verplicht om deze verzekering af te sluiten bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maar dit is tegenwoordig niet meer het geval. Besluit niet direct om een ORV links te laten liggen, want je investeert in de toekomst van je familie door deze verzekering af te sluiten. In deze tekst leggen wij je uit hoe dit precies zit.

Nabestaande krijgt een eenmalige uitkering
Een overlijdensrisicoverzekering valt onder de categorie ‘levensverzekeringen’. Het is immers een verzekering die betrekking heeft op het leven van iemand. Sluit je een ORV af en overlijd je binnen de looptijd van deze verzekering? Dan keert je verzekeraar eenmalig een bedrag uit aan de nabestaande waar je bij het afsluiten van de verzekering voor gekozen hebt. Vaak is dit de partner, maar je kunt ook voor een kind of ander familielid kiezen.

Voordat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, ben je waarschijnlijk benieuwd waar de eenmalige uitkering voor gebruikt kan worden. In principe bepalen nabestaanden dit helemaal zelf, want er zijn geen regels voor het besteden van het geld. Toch zien we vaak dat (een deel van) de hypotheek wordt afgelost met het geld dat vrijkomt. Logisch, want dit zorgt voor lagere maandlasten. Hierdoor kan je partner de hypotheeklasten mogelijk in zijn eentje dragen, waardoor verhuizen niet nodig is.

Veel mensen sluiten daarnaast een ORV af om hun kind(eren) een toekomst te bieden. De eenmalige uitkering van deze verzekering kan namelijk ook gebruikt worden om de studie van kinderen te financieren. Hierdoor is de kans groter dat zij de opleiding kunnen volgen waar ze al jarenlang van dromen. Dit is een stuk lastiger als je geen overlijdensrisicoverzekering afsluit.

Denk goed na over jouw ORV
Nu je weet waarom een overlijdensrisicoverzekering handig is, wil je deze verzekering zelf misschien ook afsluiten. Denk niet dat het enkel een kwestie is van een aanvraag indienen, want dat is niet het geval. Je moet namelijk een aantal keuzes maken voordat je een ORV aan kunt vragen. Allereerst kies je wie je verzekert. Vereiste hierbij is dat de persoon in kwestie tussen de 16 en 67 jaar oud is. Verder bepaal je welk bedrag je verzekert, hoe lang de verzekering loopt, of het verzekerde bedrag gelijk blijft of daalt en of de premie vast of variabel is. Omdat deze keuzes grote invloed kunnen hebben op de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering, is het verstandig om hier goed over na te denken.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?
Aan een overlijdensrisicoverzekering afsluiten zijn kosten verbonden. Je betaalt namelijk iedere maand premie. De hoogte van dit bedrag hangt af van de verzekeraar waarbij je een ORV afsluit, maar ook van de keuzes die je maakt. Zo betaal je bijvoorbeeld een hogere premie als je een hoger bedrag verzekert. Toch betaal je in veel gevallen maar een paar euro per maand voor deze verzekering. Dit valt in het niet met de (financiële) gevolgen die je partner en/of kinderen ervaren als je plotseling overlijdt en geen ORV hebt. Vandaar dat een overlijdensrisicoverzekering in onze ogen onmisbaar is.

 

Reacties

reacties