Klimaatactivisten ketenen zich vast aan ING-kantoor

Geplaatst op 5 augustus 2023, om 16:04 uur

GRONINGEN – Op zaterdagmiddag voerden klimaatactivisten van Extinction Rebellion een actie uit bij het ING-kantoor aan het Hereplein in Groningen. Tijdens de actie hebben meerdere mensen zichzelf vastgeketend aan het gebouw.

Volgens een fotograaf waren er ongeveer vijftien tot twintig activisten betrokken bij de actie. Een deel van hen had zich buiten verzameld, terwijl anderen het kantoorgebouw binnengingen. Verschillende klimaatactivisten zaten op de grond bij de ingang als onderdeel van een sit-in protest. Extinction Rebellion gaf aan dat sommige demonstranten zich ook met buizen aan de ingang hadden vastgemaakt. Met deze actie riepen ze ING op om te stoppen met het financieren van fossiele brandstoffen die bijdragen aan de klimaatcrisis. De sfeer bij het gebouw werd beschreven als vriendelijk en opgewekt.

Volgens woordvoerder Leo van Kampenhout, “ING financiert nog steeds met miljarden euro’s de olie- en gassector. De klimaatcrisis is reëel en tastbaar, en we moeten snel werken aan een nieuw economisch systeem dat duurzaam is voor zowel mensen als de planeet. Financiële instellingen hebben hier een cruciale rol in te spelen. Helaas neemt ING deze verantwoordelijkheid niet serieus: ze blijven jaarlijks ongeveer negen miljard euro investeren in de olie- en gassector, waardoor nieuwe fossiele projecten worden gesteund die de klimaatcrisis verergeren.”

Extinction Rebellion benadrukte dat het om een vreedzame actie ging en dat ze niets tegen de medewerkers van het kantoor hadden. Ze wilden hen, evenals klanten en voorbijgangers, informeren over de aanzienlijke financiële steun die ING biedt aan de olie- en gasindustrie en hoe dit bijdraagt aan de verslechtering van de klimaatcrisis. Ondertussen bleef het kantoor geopend en vond er ook dienstverlening plaats. De politie was aanwezig om toezicht te houden.

Foto’s: Ten Cate Fotografie

Reacties

reacties