Weeralarm afgegeven voor Friesland: code rood

Geplaatst op 5 juli 2023, om 08:00 uur

FRIESLAND – Het KNMI heeft code rood afgekondigd voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied. Met dit zwaarste weeralarm dat het instituut kan afgeven, wordt gewaarschuwd voor een weersituatie die voor zoveel schade, letsel en overlast kan zorgen dat het maatschappijontwrichtend kan zijn.

In de drie provincies en het IJsselmeergebied komen woensdagochtend zeer zware windstoten voor van 100 tot 120 kilometer per uur, verwacht het KNMI. Voor Overijssel, Drenthe, Groningen en het Waddengebied geldt code oranje. Er kunnen aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen, aldus het weerinstituut.

In de eerste helft van de middag neemt de wind naar verwachting weer af.

Eerder had het KNMI nog code oranje afgegeven vanwege zware windstoten voor Noord- en Zuid-Holland, Flevoland, het IJsselmeer, de Wadden, Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel en code geel voor de rest van het land.

Kort nadat het weerinstituut de code rood afkondigde, was de site van het KNMI moeilijk bereikbaar.

Reacties

reacties